Τρίτη, Ιουνίου 30, 2015

Εκτός προγράμματος

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, νομίζω αυτονόητο: όσοι ωρυόμασταν τόσα χρόνια εναντίον του μνημονίου -ή εν πάση περιπτώσει για να μη το γενικεύω και για να μη μιλάω για λογαριασμό άλλων, εγώ- το κάναμε και για λόγους ιδεολογικούς, αλλά το κάναμε και βλέποντας τις δραματικές επιπτώσεις που είχε στην ελληνική κοινωνία.
Υπό αυτό το πρίσμα, το να ζούμε σε καθεστώς κλειστών τραπεζών και οικονομίας σε παράλυση, δεν είναι ένα γεγονός που μπορούμε να το προσπεράσουμε απαξιώνοντάς το και μιλώντας μόνο για το κακό που έκαναν τα μνημόνια, το γαμημένο «κάρεντ πρόγκραμ» και η ακόμη πιο γαμημένη πέμπτη αξιολόγηση, που αν μη τι άλλο -και ανεξάρτητα από το τι έρχεται αύριο- επιτέλους απόψε ψοφάνε. Αν ενδιαφερόμαστε στα αλήθεια για όσους τσακίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορούμε και να σφυράμε αδιάφορα με όσα γίνονται τώρα, που τσάκισμα αποτελούν κι αυτά.
Πολύ φοβάμαι ότι μέσα σε αυτό το καθεστώς το «ναι» πριμοδοτείται και πως θα αποτυπωθεί στην κάλπη ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν θα αποτυπώνει την αληθινή βούληση του κόσμου.
Αλλά αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι πρέπει να γίνει οποιαδήποτε σκέψη για να παρθεί πίσω. Θα ήταν τραγελαφικό. 
Από την άλλη, αν μέσα και σε αυτό το περιβάλλον επικρατήσει το «όχι», τότε αυτό θα αποτελέσει κατά τη γνώμη μου όχι κάποιο προϊόν άγνοιας κινδύνου για τα μελλούμενα, αλλά ένα, εδώ που έχουμε φτάσει, συγκλονιστικό μήνυμα γενναιότητας μέσα σε έναν αδυσώπητο οικονομικό και πολιτικό πόλεμο.
Είναι όμως ακόμη Τρίτη βράδυ. Ως την Κυριακή μεσολαβούν αιώνες.

10 Comments:

At 7/01/2015 01:03:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Τι ακριβώς είπε ο Τσίπρας στον Γιούνγκερ. Λέξη προς λέξη.

https://www.youtube.com/watch?v=wSa1o1p50YY

 
At 7/01/2015 01:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Welcome to Soviet Greece

Υπόκρουση Ύμνου

6 μμ
«Το κάδρο»
Ενημερωτική Εκπομπή

7μμ
«Τα παίγνια παίζουν»
Πολιτική εκπομπή

8 μμ
«Αττική Σύνταξη»
Οικονομική εκπομπή

8.30μμ
«Ανέβαλε για λίγο την αυτοκτονία σου, για να σου πω μια ιστορία.»
Συνέντευξη

9μμ
«Οι Δύσεις»
Ταινία μικρού μήκους

9.30μμ
«Πέστο κι έγινε»
Κλήρωση

10μμ
«Ιστορίες, αμαρτίες & μεγάλα λάθη»
Ταινία μεγάλου μήκους

11.30μμ
«... είναι αδύνατη η κατάργηση των Θεσμών»
Φιλοσοφική εκπομπή

Τέλος προγράμματος ΕΡΤ

 
At 7/01/2015 04:29:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

ΝΑΙ, είναι τραγικό λάθος η απόφαση του ΚΚΕ για άκυρο. Έβαλε το κόμμα πάνω από την κοινωνία, έβαλε την ιδεοληψία του πάνω από τους ανθρώπους.
Θα ήταν όμως λιγότερη η λύσσα για να μη γίνει δημοψήφισμα αν το ΚΚΕ έλεγε όχι;
Το ΚΚΕ είναι στην κυβέρνηση; Ή μήπως ήταν πέντε μήνες τώρα στην συγκυβέρνηση;
Θα στο πω με όρους προσφιλείς σε σένα. Δεν είσαι , τώρα, θεατής στην εξέδρα.
Είσαι μέσα στον αγωνιστικό χώρο και η μπάλα είναι στα πόδια σου. Παίξε μπάλα λοιπόν και κοίτα να γυρίσεις το παιχνίδι. Σωστά λες, μέχρι την Κυριακή αιώνες χρόνος.

 
At 7/01/2015 06:38:00 μ.μ., Blogger Thumomenos said...

Το ΝΑΙ πάντως της Κυριακής δεν θα είναι όπως πιστεύουν κάποιοι από κάπου αλλού, ένα μεγάλο ΝΑΙ θα ειπωθεί από ανθρώπους που ψηφίσαν Σύριζα στις τελευταίες εκλογές και έδωσαν την δύναμη στον κο Τσιπρα να γίνει πρωθυ.
Φοβούμενοι ότι μια έξοδο από το ευρώ θα είναι καταστροφή, είναι πρώην Πασοκ και ΝΔ που αηδιασμένοι από το παλαιό σύστημα έδωσαν την ευκαιρία στο Σύριζα.
Οι διαρροές λοιπόν θα ξεκινήσουν από τον ίδιο το Σύριζα και δεν θα είναι λίγες, αυτές πρέπει να φοβάται η κυβέρνηση και εκεί θα πρέπει να εστιάσει.

 
At 7/01/2015 09:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σε παρακουλουθώ χρόνια και σε εκτιμώ. Σου έχω στείλει κάποια λίγα μηνύματα άλλα δυστυχώς ποτέ δεν κάναμε διάλογο Όπως υπονοείς τα λάθη των προηγούμενων δεν δίνουν δικαίωμα στους καινούριους να αποποιούνται τις ευθύνες των πράξεων τους. Είμασταν ήδη σε ένα περιβάλλον όπου οι λέξεις δύσκολα αποτύπωναν την πραγματικότα, όμως ξεπερνάμε με γεωμετρική πρόοδο αυτή τη κατάσταση που συντρίβει την ορθή κατανόηση και κριτική σκέψη. Δε μπορεί να μένει ασχολίαστο το πόσο ανυπόστατα κινδυνεύουν να γίνουν τα επιχειρήματα ενθεν κακείθεν. Όταν λοιπόν φτάνεις σε κρίσιμο μεταβατικό σημείο όπου ο ρεαλισμός κινείται προς σουρεαλισμό οφείλεις σαν κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται να θέτεις τουλάχιστον ξεκάθαρα ερωτήματα. Είναι πραγματικά το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις δεδομένων των δυσκολιών που παρέλαβες. Δε μπορώ να καταλάβω τι τους οδήγησε σε αυτή τη κατάσταση άλλα θέλω την άποψη σου εκτός αν διαφωνείς με το ότι δεν θέτουν ξεκάθαρο ερώτημα με ύπέρ του δέοντος ασαφείς συνέπειες

 
At 7/01/2015 10:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

είμαι ο ανώνυμος που σε ρώτησα την τοποθέτηση σου περί ξεκάθαρων ερωτημάτων και υπέρ του δέοντος ασαφείς συνέπειες. Αν δεν θες να μου απαντήσεις απ το blog απάντησε μου στο paopwns@yahoo.com
ευχαριστώ

 
At 7/02/2015 07:14:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

παλια εγραφες ωραια κειμενα με κριτικη ματια, τωρα αγγιζεις επιπεδα πρεζαtv

 
At 7/03/2015 03:06:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε που με ρώτησες για τα ξεκάθαρα ερωτήματα και τις ασαφείς συνέπειες, ναι έχεις δίκιο, στο ότι υπάρχει αρκετό ποσοστό ασάφειας και στα δύο. Ωστόσο ακόμη και έτσι ο κόσμος νομίζω πως ξέρει πολύ καλά για τί ψηφίζει. Αλλά, ναι, αυτό δεν αναιρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια και στα δυο σκέλη.

 
At 7/04/2015 11:49:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μου χρωστάς μια δημόσια συγνώμη. Θυμάσαι τότε που σου έλεγα ότι οι Έλληνες είμαστε δυσκολοκυβέρνητοι και επιβεβαιώνουμε τον Κίσινγκερ, αλλά εσύ με γελοιοποιούσες. Εγώ δε το ξέχασα. Όλα εδώ πληρώνονται.

 
At 7/06/2015 11:49:00 π.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Τελικώς το "ναι" δεν πριμοδοτήθηκε παρά τον ...έντιμο αγώνα των μιντιαρχών και των δήθεν έγκυρων δημοσιογράφων. Η δεινή ήττα τους είναι το δεύτερο (μπορεί και πρώτο) μήνυμα του δημοψηφίσματος. Έρχονται καλύτερες μέρες για την δημοκρατία.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home