Τετάρτη, Δεκεμβρίου 10, 2014

Η επανεύρεση του νοήματος

Δημοκρατία σημαίνει αυτό που τελικά συνέβη σήμερα. Πρώτα και κύρια δημοκρατία σημαίνει ουσία. Απαραίτητος, ενδεχομένως κι απόλυτα απαραίτητος ο τύπος, αρκεί να την υπηρετεί και να μην την αποδιώχνει. Τύποις λοιπόν αν πέθαινε ο Νίκος Ρωμανός την ίδια δημοκρατία θα εξακολουθούσαμε να έχουμε. Προφανέστατα και δεν θα την είχαμε. Όπως άλλη δημοκρατία είχαμε πριν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου κι άλλη μετά. Όπως ακόμη πιο προφανώς άλλη δημοκρατία είχαμε πριν την έλευση της τρόικας και των μνημονίων και εντελώς, μα εντελώς, μα εντελώς άλλη -και μάλιστα όχι μόνο ουσία αλλά και τύποις- μετά.
Μακάρι η σημερινή ημέρα ανακούφισης και χαράς, να αρχίσει να σημαίνει την επανεύρεση ενός νοήματος κι ενός συστήματος αξιών που το πολίτευμα έδειχνε να είχε εκχωρήσει. Και δεν έχει σημασία αν με όσα λέω διαφωνεί ο ίδιος ο Ρωμανός και η μερίδα της πολιτικής σκέψης στην οποία ανήκει. Ή μάλλον έχει θετική σημασία. 
«O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Όχι η επιβολή του νόμου και της τάξης, ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου· αυτό συνιστά την καρδιά του πολιτεύματος. Όποιου δεν του αρέσει ας πάρει τα τανκς του και ας επιβάλλει άλλο. Όχι η ισοπέδωση των ασθενέστερων ανθρώπων στο όνομα οποιασδήποτε δημοσιονομικής πειθαρχίας και υποταγής στις «αφόρητες πιέσεις των δανειστών μας», ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου· αυτό συνιστά την -βάναυσα τρωθείσα- καρδιά του πολιτεύματος.
Όπως βρέθηκε τρόπος να ιεραρχηθεί υψηλότερα όλων η αξία μιας ανθρώπινης ζωής, έτσι πρέπει να βρεθεί τρόπος να ιεραρχηθεί υψηλότερα όλων ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του κάθε Έλληνα πολίτη, που είναι πάνω απ' όλα πολίτης μιας δημοκρατίας και όχι μιας αποικίας χρέους, που η αξία του δηλαδή δεν είναι οικονομικό αλλά άλλης τάξης μέγεθος, που η αξία του πρέπει να μπει πάνω από τις κάθε μορφής κτηνωδίες, είτε αυτές διεκπεραιώνονται από όσους φορούν τη στολή των οργάνων καταστολής είτε αυτές διεκπεραιώνονται από όσους φορούν τα κοστούμια των εκπροσώπων της τρόικας. 

7 Comments:

At 12/10/2014 07:47:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Να γίνει καλά το παιδί, να έχει καλή ανάρρωση και όλα τα άλλα θα τα βρούμε στην πορεία.

 
At 12/11/2014 04:32:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μαλάκα μου ακούγεσαι σαν καμμένη από κόκες Σταρ Ελλάς! Έλεος με τις υποχωρήσεις για το κόμμα πια! Μου θυμίζεις οπαδούς ομάδων που προσπαθούν να πείσουν ο ένας τον άλλο ότι το ελληνικό πρωτάθλημα που πήρε η ομάδα τους είναι τίποτα άξιο λόγου...

Ο Σύριζα δεν ξέρω αν και πώς θα κυβερνήσει, αυτό που ξέρω είναι ότι το πολίτευμα στα πλαίσια του οποίου θα κυβερνήσει μόνο στο μυαλό της Τζούλιας Αλεξανδράτου, του Σταύρου Θεοδωράκη και του δικού σου είναι δημοκρατία. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Αν είναι κάτι είναι "ΔΟΙΜΩΚRΑΤΕΙΑ" made in China που πουλιέται στα Jumbo... δίπλα στο ταμείο μαζί με τις τσιχλόφουσκες.

Ξύπνα, μύρισε επιτέλους τον φασισμό της.

 
At 12/11/2014 09:40:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

όλα τώρα πρέπει να τα βρούμε και για πάντα στο 'τώρα' θα πρέπει να τα βρίσκουμε.

 
At 12/11/2014 02:05:00 μ.μ., Blogger Xenoudis - Ξενούδης said...

Ο Ρωμανός ήταν καμπή. Έπεται συνέχεια.
Ξενούδης

 
At 12/11/2014 11:07:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Reactor, σε αυτό το ποστ σχολίασε πως ακούγομαι σαν καμμένη από κόκες Σταρ Ελλάς, μπορεί προφανώς να διαφωνώ, αλλά εν πάση περιπτώσει σχολιάζεις αυτά που εννοώ.
Το προηγούμενο ποστ όμως, για το οποίο με περνάς γενεές 14 στο μπλογκ σου, μάλλον το διάβασες τελείως λάθος, αφού η κατάληξή του δεν είναι αποθεωτική αλλά αυτοσαρκαστική ή έστω αυτοκριτική.

 
At 12/12/2014 03:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κοίτα Old, σε γνωρίζω εδώ και χρόνια, σχεδόν από τότε που άρχισα να κυκλοφορώ και να γράφω στις γνωστές πλατφόρμες.

Αν δεν ήσουν αυτός που ξέρω ότι είσαι και αν δεν στεκόσουν τις κρίσιμες, τουλάχιστον κατ' εμέ, αυτές στιγμές λιγότερος απ' αυτό που ξέρω, και πιστεύω πως κι εσύ ξέρεις, πως είσαι -πως έχεις τη δυνατότητα να είσαι-, επιλέγωντας -ανεξαρτήτως αιτίας ή δικαιολόγησης- όχι μόνο να προπαγανδίσεις έντεχνα τη γραμμή του Σύριζα που στο κοινοβούλιο έκανε έκκληση στους ακροδεξιούς της συγκυβέρνησης για "ομαλότητα" του συστήματος μέσα από το οποίο προσπαθεί να πάρει περισσότερη εξουσία, δεν θα σε πέρναγα "γενεές 14" μαζί με όλους τους υπόλοιπους υπαίτιους αυτής της κοινωνίας, αυτού του κόσμου, που όλα τους χαλάνε, όλα τους ενοχλούν, όλα τους κάνουν να αγανακτούν, ωστόσο παραμένουν δειλά μέσα στην κανονικότητα αυτής της γελοίας αφήγησης, με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία της, την ελεύθερη αγορά της, την ιδιοκτησία της και το, made in China πλέον, "όνειρό" της.

Αυτό που χωρίς Φράνκο, Μουσολίνι και Χίτλερ, κατάφερε μέσα σε επτά δεκαετίες σταδιακά -καθώς έπαθε και έμαθε η οικονομική και πολιτική ελίτ πως πρέπει να πάρουν τον χρόνο τους την επόμενη φορά, να συνηθίσει η μάζα σιγά σιγά- να επιβάλλει την αφήγησή της στις συνειδήσεις μας σε τέτοιο βαθμό, που να μπορεί να αφαιρεί πλέον "νόμιμα" και "κανονικά" όσα εργατικά και ανθρώπινα δικαιώματα της επιτρέπει ο ρυθμός σήψης της κοινοβουλευτικής, της εξουσιαστικής, της συστημικής "Αριστεράς".

Αυτής που ακόμα παραμένει παράσιτο του καπιταλισμού, ανίκανη να χειραφετηθεί, ανίκανη να πάρει έστω και την ευθύνη να φέρει όσους της την ανέθεσαν προ των ευθυνών τους. Αυτής που εξακολουθεί να μην έρχεται σε ρήξη με την κυριαρχία τους, η οποία έφτασε στο σημείο να διατάξει την υποχρεωτική σίτιση απεργού πείνας, φέρνοντας στο σήμερα ένα μέλλον στο οποίο δεν θα μας ανήκει ούτε το σώμα μας. Χωρίς Χίτλερ, χωρίς Μουσολίνι, χωρίς Φράνκο... απλά με μια κοινωνία που νομίζει ότι έχει ακόμα έλεγχο πάνω στη ζωή της, που αεροβατεί μέσα στη γελοιότητα των αντιφάσεών της, εθελοτυφλώντας "αγανακτισμένη" μέσα σε κοινοβούλια, mall, σελίδες του ΙΚΕΑ και Ι.Χ.

Τα άτομα μιας κοινωνίας είναι εκ των πραγμάτων υπαίτια για την μορφή και τη δράση της, το ζήτημα είναι να γίνουν και υπεύθυνα. Και η ευθύνη προϋποθέτει και ειλικρίνεια και ακεραιότητα, όχι και έτσι, κι αλλιώς κι αλλιώτικα, αυτό θα είμαστε πάντα ούτως ή άλλως σε ένα βαθμό όλοι μας.

 
At 12/12/2014 10:26:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν θα κάνω κυνήγι μαγισσών, η ανάρτηση κατέβηκε, κόψε το κεφάλι σου από δω και πέρα. Πάντως το "αναρχία" μέσα στα συμφραζόμενα στο πολύ αμφιλεγόμενα σαρκαστικό σου κείμενο μόνο ως "αταξία" μπορεί να ερμηνευθεί, ενώ συνεχίζοντας λες "δεν γίνεται να επικρατεί και αναρχία, δημοκρατία έχουμε, θεσμούς έχουμε, νόμους έχουμε, το μόνο που μένει είναι να τους εφαρμόζουμε δίκαια κι ανθρώπινα κι αλληλέγγυα κι αριστερά." Δηλαδή αυτοσαρκάζεσαι αλλά ως εκεί; Πολιτική θέση κουλούρα; Απλά όχι και αταξία/χάος/μπάχαλο κτλ; Για να μου ανεβάσεις μετά και ανάρτηση που ξεκινάει "δημοκρατία είναι αυτό που συνέβει σήμερα"; Ε όχι ρε φίλε, αυτό που συνέβει ήταν ένας Σύριζα που προσπαθούσε να σώσει την αυριανή του διακυβέρνηση που θα χανόταν με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης όπως χάθηκε το 2008 με τη δολοφονία του Αλέξη και ένας ανύπαρκτος ΠτΔ που έχοντας υπογράψει δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αποφάσισε να μην χρεωθεί στα λελέ του και θάνατο 21χρονου, με ό,τι αυτό θα σήμαινε. Επίσης μια Ν.Δ που είδε το Μπατσόκ να της επιτίθεται στα ίσα για να την ρίξει και να κλέψει ψήφους από την, και καλά, λόγω ανθρωπισμού ρήξη, που ξεκίνησε και από νωρίς με τον Λοβέρδο που πρώτος υποστήριξε το αίτημα Ρωμανού. Αυτό συνέβει, οι σπασμωδικές κινήσεις ενός πολιτικού σκηνικού μακιαβελικής έμπνευσης που ουδεμία σχέση έχει με δημοκρατία. Σε μια δημοκρατία όλα αυτά τα σούργελα δεν θα υπήρχαν, απλά.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home