Σάββατο, Νοεμβρίου 08, 2014

Η ελευθερία της έκφρασης

Εσείς πώς θα χαρακτηρίζατε μια χώρα, όπου όλα, μα όλα, μα όλα, μα όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια στα δελτία ειδήσεων ασκούν ατόφια και πούρα προπαγάνδα, τίποτα λιγότερο από προπαγάνδα, τίποτα διαφορετικό από προπαγάνδα;
Επικοινωνιακά η κατάσταση έχει ξεφύγει πάρα, μα πάρα, μα πάρα πολύ.
Κατά τ' άλλα, συνεχίστε να κόπτεστε για την ελευθερία της εκφράσης και να στέκεστε συγκλονισμένοι εκεί που πάνε να τη φιμώσουν με εμπρησμούς.
Το τελευταίο που σας ενδιαφέρει είναι η ελευθερία της έκφρασης.
Η ελευθερία της κυριαρχίας των πρακτικών σας σας ενδιαφέρει. 

17 Comments:

At 11/08/2014 09:37:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μπράβο βρε old boy, τουλάχιστον εσύ δεν κρατάς το προσχήματα. Σιγά που θα καταδίκαζες τον εμπρησμό της Athens Voice. Βία στη βία της εξουσίας, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, κυβέρνηση της αριστεράς κλπ. Το αντίθετο θα με εξέπληττε, κι εσύ και το ανφόλο, και όλα τα ελεγχόμενα από το ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ να καταδικάσουν την επίθεση εναντίον ενός εντύπου. Φαίνεται δεν έχει έρθει η ώρα ακόμα.

 
At 11/08/2014 02:33:00 μ.μ., Blogger J95 said...

"Εσείς πώς θα χαρακτηρίζατε μια χώρα, όπου όλα, μα όλα, μα όλα, μα όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια στα δελτία ειδήσεων ασκούν ατόφια και πούρα προπαγάνδα, τίποτα λιγότερο από προπαγάνδα, τίποτα διαφορετικό από προπαγάνδα;"

Εγώ θα την χαρακτήριζα "ανύπαρκτο strawman".


 
At 11/08/2014 03:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εντάξει, μην αραδιαζεις άλλες γελοιότητες. Το ξέρουν οι μπαχαλοι οτι είστε στο πλευρό τους!

 
At 11/08/2014 06:09:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Είναι σαν η παγίδα που έστησαν για τον ΣυΡιζΑ, με την μορφή του λεγόμενου αντιρατσιστικού - ενός νόμου που εύκολα θα γίνεται λάστιχο. Την φίμωση υπηρετεί κι αυτός, δεν υπηρετεί την ελευθερία της έκφρασης.

 
At 11/08/2014 10:21:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εδω ο Ολντμπόι δεν είχε καταδικάσει την επίθεση στον "Ελευθερο Κόσμο", σιγα που θα καταδίκαζε τον εμπρησμό της Αθενς Βόης

 
At 11/09/2014 12:00:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

http://www.egiakoumis.gr/koinonia/item/12105-enoploi-isevalan-se-striptizadiko

 
At 11/09/2014 10:59:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

τι θα έπρεπε να σκεφτόμαστε λοιπόν Old- boy? ..''ένα προπαγανδιστικό μέσο λιγότερο σιγά τα ωά'' ?
η διαφορά μας είναι ότι φρικάρουμε στη άσκηση της βίας φίλε, εγώ τον διαπλεκόμενο κυβερνητικό ή ότι άλλο Γεωργελέ δεν θα τον διαβάσω ή θα κοιτάξω να τον ξεσκεπάσω ή να τον εκθέσω..με τα γραπτά μου με την σκέψη μου, στις συζητήσεις μου, δεν θα παώ να του βάλω φωτιά. .Στο έχω ξαναγράψει με ανάλογη αφορμή, εσείς που βλέπετε με κατανόηση την βία της ακροαριστεράς - ακόμη και την ένοπλη - ξεχνάτε ότι η άλλη μεριά του συνταγματικού τόξου είναι που έχει μάστερ σε τέτοιες τακτικές και βαρύτερο χέρι.

 
At 11/09/2014 05:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αμάν βρε παλιόπαιδο, δεν ξέρεις ότι αν δεν βάλεις προμετωπίδα σε ό,τι γράφεις το μοντέρνο πιστοποιητικό δημοκρατικότητας (καταδικάζω απερίφραστα κτλ) δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσει κανείς αυτό που λες και όχι αυτό που φαντασιώνεται ότι υπονοείς;

 
At 11/09/2014 05:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τι τα θες ο άνθρωπος γράφει στο unfollow την μοντέρνα Αυριανή.

 
At 11/09/2014 07:32:00 μ.μ., Anonymous michael said...

Old Boy, επειδή ξέρεις πόσο σε αγαπάω και πόσο εκτιμώ τα κείμενα σου, επέτρεψε μου να σου πω ότι εδώ διαπράττεις τεράστιο φάουλ. Ενω δεν θα διαφωνίσω μαζί σου σε οσα λες περι προπαγάνδας των συστημικων ΜΜΕ και σε όσους κροκοδείλια επαναφέρουν το θέμα της βίας (και το τι -επιλεκτικά- θεωρείται "βία"--βλέπε απάντηση Κατρουγκαλου), εδώ διαπράττεις το σφάλμα σε επίπεδο αρχής, το οποιο αν το επεκτείνει κανείς στη λογική του μπορει να δικαιολογήσει σχεδόν τα πάντα. Δεν σου ζητώ να λυπηθεις για την Αθενς Βοις, ούτε να βγάλεις ανακοίνωση καταδίκης. Αλλα με τη σύγκριση που κανείς ("εσείς που κόπτεστε... για την ελευθερία της έκφρασης") δικαιολογεις την πράξη. Επομένως, δίνεις το δικαίωμα στον οποιονδήποτε άλλο να δικαιολογήσει την οποιαδήποτε πράξη, θεωρητικά και σε βάρος σου. -Γιατι κλείσατε το Ανφολοου πρωθυπουργέ Βορίδη; -Γιατι έκανε προπαγάνδα και δεν άφηνε να ηρεμήσει η χώρα. Γιατι εν τελει, οπως σωστά λέει και ο τελευταίος ανώνυμος, η άλλη πλευρά του "συνταγματικού τόξου" εχει βαρύτερος χέρι.

 
At 11/09/2014 07:46:00 μ.μ., Anonymous michael said...

Και επειδή οι καιροί ειναι παράξενοι (και ποτε δεν ηταν), μπορει εσύ να μου πεις ότι δεν δικαιολογεις την οποιαδήποτε πράξη και απλως την παίρνεις ως αφορμή για να σχολιάζεις τα γεγονότα. Και αυτο το σέβομαι. Ομως η δική σου λεπτή γραμμή ειρωνείας δεν ειναι εύκολα κατανοητή απο όλους, και σίγουρα οχι την κρίσιμη μάζα της μειονότητας. Επομένως, το κείμενο σου μπορει τροποντινα να γινει άνετα εργαλείο στο χέρι και των δυο πλευρών, δηλαδη και των εμπρυστων και των συνταγματικών. Ο καθένας θα διαβάσει αυτο που θέλει.

 
At 11/09/2014 09:13:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

@michael: λες δηλαδή οτι είναι πρέπον να αμβλύνει κανείς τα κείμενά του από φόβο μήπως και δώσει λαβή στους επαγγελματίες της προπαγάνδας;

 
At 11/10/2014 03:24:00 π.μ., Anonymous michael said...

Ναι, λαζοπολις, ακριβώς έτσι. Οταν έχεις έναν ιδιαίτερο ρόλο, οπως εκείνου του δημοσίου σχολιαστη, δεν θελεις τα λεγόμενα σου να παρεξηγούνται, γιατι αυτα πρεσβευουν κατι συγκεκριμένο. Εδώ ο Ολντ Μπόι δεν γραφει λογοτεχνία. Δεν γραφει τη συνέχεια των "θαναβολων" για να υπαρχει λόγος αμφισημιας. Σχολιάζει ενα συγκεκριμένο γεγονός σε βάρος ενός εντύπου ως συντάκτης ενός αλλού εντύπου. Και ο κάθε Πρετεντέρης (και χίλια συγγνώμη για τη σύγκριση) οταν κάνει την προπαγάνδα του δεν θα πει κατι ευθέως. Αλλα ολοι ξέρουμε πως το εννοεί και πως στήνει μια συζήτηση. Δεν υπαρχει λόγος η τρομερή πένα του Ολντ Μπόι να μπλεχτεί στα πίτουρα με τις κότες που ετοιμάζονται για το τσιμπούρι τους. Θεωρώ, αν θελεις, πως ηταν βιαστικη η αντίδραση του Ολντ Μπόι και φοβάμαι μήπως το περιστατικό με την Αθενς Βοις μην ειναι μια τέλεια παγίδα. Μην ξεχνάς, το ανφολοου δεν εχει καν τις πλάτες του Συριζα, αλλα ενοχλεί περισσότερα απο κάθε άλλη έκδοση. Επομένως χρειάζεται προσοχή. Θεωρώ την απάντηση του Ολντ Μπόι στα σχολια του Μπαζ (που για άλλη μια φορά βγάζουν άπειρο κομπλεξισμο, αφού τον περιμένουν στη γωνία για να βγάλουν ολα τους τα απωθημένα) αρκουντως ικανοποιητική. Οπως τα λέει. Δεν εχει κανένα λόγο ο Ολντ Μπόι να καταδικάσει πράξεις διαφόρων ημιτρελων, αλλα παράλληλα η ευαισθησία για την ελευθεροτυπία ειναι υποκριτικό να σταματάει στο τι έγινε στη Αθενς Βοις, οταν εχει καταπατηθεί τοσο βάναυσα στην Ελλαδα τα τελευταία χρόνια (αν και απο πάντα ηταν αστα). Ιδιαίτερα κατι τύποι οπως ο Προκοπής Δουκας, που εξανίστανται μονο σε οςα τους θιγούν προσωπικά (κλείσιμο ΕΡΤ) και βεβαίως αλλάζουν άποψη μετα, οταν οι φίλοι δεν τους ξεχνούν.

 
At 11/10/2014 10:40:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν όλη η χώρα είναι προπαγάνδα ατόφια και πούρα, η επιτυχημένη και όχι απλά ανεκτή ύπαρξη των ντεμέκ αντιμνημονιακών τράγκα, χατζηνικολάου και κούλλογλου και των πούρων και ντούρων αντιστασιακών ανφόλο, χοντόγκ και ολμπόυ (και ελληνοφρένεια, πιτσιρίκο και ό,τι άλλο θες) ίσως κάτι λέει και για σας, αριστεροί (μη χέσω) ψάλτες στο ίδιο τροπάριο.
Κατά τ' άλλα, μην καταπιέζεσαι, μην αυτολογοκρίνεσαι. Αρρωστάκια οπαδοί είμαστε όλοι, έτσι μάθαμε. Βγες να φωνάξεις δυνατά, να κρεμαστεί ο τελευταίος μνημονιακός αναγνώστης από τα άντερα του τελευταίου πουλημένου φρηπρεσίτη δημοσιογράφου, για την δημοκρατία και τον σοσιαλισμό ρε γαμώτο.

Αίμα της Κροστάνδης 13

 
At 11/10/2014 02:20:00 μ.μ., Blogger GreeceInDireStraits said...

Τα σχόλια φανερώνουν πιό πολλά από την αρχική ανάρτηση! Υπέροχα! Λες και το σχόλιο κάποιου που γνωρίζουμε μόνο μέσα από μιά απάντηση σε μιά ιστοσελίδα, είναι αρκετά για να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοεί. Ακρο-αριστερές οργανώσεις ξεφυτρώνουν σε ένα σχόλιο, κυβερνητικοί σε ένα άλλο και τελικά καταλήγουμε σε ένα σεναριο συνομωσίας (ασχέτως εάν τελικά αποδεικνύεται ότι είναι και αληθινό) που όλοι μας καταλήγουμε να είμαστε θεατές και όχι μέρος της πραγματικότητας. Γιατί τελικά αυτή είναι η ουσία της προπαγάνδας. Να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από την πραγματικότητα των άλλων. Τουλάχιστον μέχρι να γίνει και δική μας πραγματικότητα. Αριστερά και δεξιά, είναι μαγαζάκια που έπρεπε να έχουν κλείσει πολύ καιρό τώρα. Ειρωνευόμαστε τους αμερικανούς που έχουν μόνο τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικάνους να επιλέξουν, αλλά εμείς δεν πάμε καλύτερα. Η ευκολία να βάλουμε σε κομματικά κουτάκια το κάθε τι που θα πεί ο άλλος. Αγνοώντας ότι η ύπαρξη του ανθρώπου δεν μπορεί να είναι τόσο ρηχή.

 
At 11/10/2014 10:27:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

@michael: διαφωνώ με πάμπολλά απ'όσα γράφεις - ας πούμε τί σημαίνει ο ρόλος του δημόσιου σχολιαστή; Όλοι δημόσιο σχολιασμό κάνουν ως ένα σημείο. Μερικοί έχουν περισσότερους αναγνώστες, άλλοι λιγότερους. Πώς να προσαρμοστεί η γραφή στην ευθύνη που αναλογεί στον καθένα (π'ως να δεθεί η μεσόγειος με σχοινιά κλπ. κλπ. :) ) ;

Ο καλόπιστος αναγνώστης δεν έχει λόγο να εκλαμβάνει κάθε σχόλιο του Οld Boy ως επίσημα αντιπροσωπευτικό του unfollow, σαν έκδοση. Δε μιλάμε για τον εκδότη του περιοδικού.

Τέλος ξαναδιαβάζω το παρόν ποστ και δεν αντιλαμβάνομαι καμιά αμφισημία whatsoever.

 
At 11/11/2014 03:35:00 π.μ., Anonymous michael said...

Δυστυχώς όμως, δεν ζούμε σε κοινωνίες καλόπιστων ανθρώπων. Έχεις δίκιο πως όλοι δημόσιο σχολιασμό κάνουμε. Δεν έχουμε, όμως, όλοι ούτε το ίδιο κοινό, ούτε αντιπροσωπεύουμε τα ίδια πράγματα. Αν ακολουθήσω το συλλογισμό σου, ο Ολντ Μπόι την ίδια κριτική που ασκεί στον Πρετεντέρη και στον κάθε Πρετεντέρη θα έπρεπε να την ασκεί και στον κάθε μνημονιακό. Έχει αφιερώσει, όμως, πολύ περισσότερη ώρα στο να κριτικάρει την Ανατροπή και κάθε άλλο κυρίαρχο μέσο. Γιατί, δυστυχώς, έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη στη διαμόρφωση απόψεων και σίγουρα καθοριστικό στον ορισμό της ατζέντας. Έτσι και ο Ολντ Μπόι δεν είναι ένας απλός ανυπόληπτος μπλόγκερ. Είναι ένας από τους πλέον αξιόλογους, αλλά πιο σημαντικό, ένας από τους πιο δημοφιλείς. Επιπλέον, προσδέθηκε πρόσφατα σε συγκεκριμένο πολιτικό άρμα (δεν εξετάζω το πόσο τον εξέφραζε, αλλά το ότι "εκτέθηκε" σε αυτή την πλατφόρμα) και γράφει σε ένα περιοδικό με συγκεκριμένη ταυτότητα. Επομένως, οφείλει να προσέχει περισσότερο, γιατί όπως θα ξέρεις και ο πιο ακραίος μνημονιακός παπαγάλος, και αυτός προσέχει πολύ περισσότερο όταν εκφράζεται σε ένα μέσο από έναν τυχαίο μνημονιόφιλο ψηφοφόρο στις δημόσιες συζητήσεις του. Πως το έλεγε ο θείος του Πίτερ Πάρκερ/Σπάιντερμαν: with greater power comes greater responsibility.

Επιπλέον, ο Ολντ Μπόι είναι δικηγόρος και ένα εφυέστατο άτομο για να ξέρει σε ποια χώρα και σε ποιο περιβάλλον ζει. Στη δική μου επώνυμη περσόνα, όταν λέω κάτι στο επαγγελματικό μου επίπεδο και το εκφράζω δημόσια είμαι εξαιρετικά προσεκτικός. Και δεν είμαι κανένας σημαντικός. Αλλά ξέρω (και ο εργοδότης μου έχει φροντίσει να μου εντυπωθεί καταλλήλως με διάφορα μέσα, πχ σεμινάρια, συμβόλαια κλπ κλπ) πως η οποιαδήποτε πράξη μου και έκφρασή μου μπορεί να έχει συνέπειες όπως και αν εκφραστή. Και υπόψιν ζω σε χώρα με το πιο εξασφαλισμένο καθεστώς δημόσιας έκφρασης, τις ΗΠΑ (και για να καταλάβεις την πλάκα, επειδή η μητρική εταιρεία της εταιρείας μου είναι βρετανική, μας έχει επισημανθεί επι τούτου και οι υποχρεώσεις μας απέναντι στον βρετανικό νόμο για τις αντίστοιχες διατυπώσεις).

Αν λοιπόν ήμουν ο Ολντ Μπόι, σε μια χώρα με τέτοιες κυβερνήσεις, με ΧΑ, με θρησκόληπτους να κλείνουν θέατρα και να κυνηγούν παστίτσιους, με πρώην υπουργούς να κυνηγούν συντάκτες της Γουικιμπίντια και όλοι αυτοί να δικαιώνονται, ε λοιπόν, θα πρέσεχα δυο και τρεις φορές για το πως εκφράζω, τι εκφράζω και μάλιστα για τόσο ευαίσθητα θέματα. Νομίζω και ο Ολντ Μπόι πως έννιωσε την ανάγκη να το κάνει αυτό με την αποστροφή του στο επεξηγηματικό κείμενο ("για εκείνους "που συνδέουν την απέχθεια για το τι γράφει μια εφημερίδα με το κάψιμό της, να χαίρονται τις αντιλήψεις τους")

Και με συγχωρείς, λαζόπολις, αλλά πρέπει να επαναλάβω από που έρχομαι, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι που σχολιάζουν, όπως οι κύριοι στο Μπαζ, το κάνουν με κακή πρόθεση και περιμένουν στη γωνία για μια ευκαιρία (ο συγκεκριμένος που πόσταρε το κείμενο είναι άκρως κομπλεξικός και γι' αυτό ζει, όπως έχει αποδείξει και με προηγούμενη συμπεριφορά του.) Γι' αυτό δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στα λεγόμενα τους. Σε προσωπικό επίπεδο εκτιμώ τον Ολντ Μπόι αφάνταστα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορώ να μην παρατηρήσω αυτό που κατά τη γνώμη μου κάνει λάθος (ακόμα και αν ενδεχομένος κάνω λάθος). Πάντως, τον καταλαβαίνω και καταλαβαίνω το ξέσπασμά του, ιδιαίτερα αν το δεις και σε συνδυασμό με τη γενικότερη ελευθεροτυπία που επικρατεί στην Ελλάδα, καλή ώρα το παράδειγμα των LuxLeaks που αναφέρει στο αμέσως επόμενο ποστ του.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home