Παρασκευή, Ιουνίου 07, 2013

Down in the hole


Mια μέρα θα κλείσουμε τον διάβολο στην τρύπα του. Και θα τον κλείσουμε καλά. Και δεν θα ξαναβγεί ποτέ. Και δεν θα μας λείψουν οι εξάψεις που μας πρόσφερε. Γιατί δεν ήταν εξάψεις αλλά παραχαράξεις. Μια μέρα δεν θα χρειαζόμαστε άλλες παραχαράξεις, άλλες παραπλανήσεις, άλλες παραισθήσεις. Μια μέρα θα αξιωθούμε τη διαύγεια των αληθινά δυνατών. Και θα αντικρίσουμε τον εαυτό μας σε όλη του την μεγαλόπρεπη αδυναμία. Και θα λέμε ναι, αυτός είμαι, αυτός και άλλος όχι. Θα λέμε είμαι αυτός που αντέχει να με δει. Αυτός που δεν καμουφλάρει πια τις πληγές του. Που βγάζει αυτούς τους ψεύτικους επιδέσμους κι αφήνει το αίμα να τρέξει. Μέχρι να βγει όλο το κακό αίμα από μέσα του. Κι αν ήταν τόσο πολύ ώστε αδειάζοντας να μείνει κι ο ίδιος άδειος, ας είναι. Θα ξαναγεμίσουμε τον άδειο εαυτό μας με αίμα καλό. Κι ο διάβολος θα μένει στην τρύπα του. Και θα περπατάμε στον κήπο χέρι χέρι. Και θα λέμε ο ένας τον άλλον θεό. Και ο διάβολος θα χτυπιέται στην τρύπα του. Με χρειάζεστε, θα λέει. Δεν μπορείτε χωρίς εμένα. Συγκαθορίζω το ποιοί είστε. Ήμουν πάντοτε παρών. Από τότε που πρωτοπερπατήσατε στον κήπο γυμνοί. Είμαι αυτό που ξέρετε ως ζωή. Σας προσέφερα την έκπτωση, σας προσέφερα την έννοια της αμαρτίας, σας δώρισα την ενοχή και την ποινή. Και θα πηγαίνουμε τότε και θα καθόμαστε πάνω στην τρύπα του. Και τα σώματά μας θα φωνάζουν πιο πολύ απ' τις κραυγές του. Μέχρι να έρθει η στιγμή που δεν θα μας απασχολούν. Το απατηλό των επιχειρημάτων του, όλα αυτά που παραπειστικά προβάλλει ως εκπροσώπους του. Όλη αυτή η σπατάλη.
Μια μέρα θα βγάλουμε τον διάβολο από την τρύπα του. Θα τον φιλήσουμε στα χείλια όπως κάποτε φίλησαν τον Μεγάλο Ιεροεξεταστή. Όχι πως θα είμαστε εντελώς πεπεισμένοι ότι έχουμε εξουδετερώσει εντελώς την ισχύ του. Αλλά θα ξέρουμε πια πως αν ένα πράγμα συνιστά την αληθινή υπόσταση του είναι η λέξη αυτοκαταστροφή. Και δεν θα τον ξανανιώσουμε ποτέ τον πειρασμό της αυτοκαταστροφής; Ίσως. Aλλά δεν θα μπορεί να κρύβεται πια πίσω από άλλες λέξεις. Το ειρωνικό με την αυτοκαταστροφή -άρα το ειρωνικό και με τον διάβολο- είναι πως είναι περιττή. Η ζωή αργά ή γρήγορα θα σε καταστρέψει. Οπότε ποιός ο λόγος της βιασύνης; Ποιος ο λόγος μέχρι να σε φθείρει εκείνη έως το σημείο της λήξης της ύπαρξής σου, να μη ζήσεις χωρίς διαβόλους, χωρίς πόνους περιττούς, χωρίς το κακό που παριστάνει το καλό;
Μια μέρα θα καταλάβουμε ποιοί ακριβώς είμαστε και τι ακριβώς είναι αυτό που είμαστε. Όσο κι αν πονέσει. Μια μέρα θα αξιωθούμε τη διαύγεια των αληθινά δυνατών. Και θα λυτρωθούμε. Και θα περπατάμε στον κήπο χέρι χέρι, κι ο διάβολος ας είναι βαθιά χωμένος στην τρύπα του ή ας μας ακολουθεί σαν αρπακτικό. Το ίδιο θα είναι. 
Μια μέρα θα πάψουμε να αυτοκαταστρεφόμαστε, και όση ζωή μας έχει απομείνει θα τη ζήσουμε ως συνείδηση της αργά ή γρήγορα επερχόμενης καταστροφής, αλλά ταυτόχρονα και ως αναζήτηση και κατάκτηση όσο περισσότερης ευτυχίας μας αναλογεί ως τότε.

20 Comments:

At 6/07/2013 02:56:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μάλιστα. Οπότε κατ’ επέκταση αυτό που ζούμε δεν είναι διεξαγωγή ζόρικου πολιτικού διαλόγου και άγριας κοινωνικής διεργασίας που κλείνει έναν κύκλο για να ξεκινήσει ο επόμενος, αλλά μάχη χαρακωμάτων του καλού απέναντι στο κακό που θα οδηγήσει στην οριστική λύση. Μάχη στην οποία αναμετράται το Δίκιο με το Άδικο, το Σωστό με το Λάθος, η Υγεία με την Αρρώστια, το Φως με το Σκότος. Ε λοιπόν είστε εντελώς, ΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ καβαλημένοι και λιαν επικίνδυνοι.

 
At 6/07/2013 03:10:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ρε παιδιά από που τα ψωνίζετε τα ναρκωτικά σας, να πάω να πάρω κι εγώ;

 
At 6/07/2013 03:36:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν είχε αμιγώς πολιτική χροιά το κείμενό σου; Αν όχι συγνώμη, έκανα λάθος.
Αν όμως ναι, λυπάμαι που δεν κατάλαβες τον συνειρμό.

 
At 6/07/2013 06:33:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΚΟΥΜΠΑΓΙΑ

Κουμπαγιά my Lord κουμπαγιά
Κουμπαγιά my Lord κουμπαγιά
Κουμπαγιά my Lord κουμπαγιά
Oh Lord κουμπαγιά

Κάποιος πεινάει Θεέ μου, δώσ’ του ψωμί
Κάποιος πεινάει Θεέ μου, δώσ’ του ψωμί
Κάποιος πεινάει Θεέ μου, δώσ’ του ψωμί
Ω Θεέ μου δωσ’ του ψωμί.

Κάποιος διψάει Θεέ μου, δώσ’ του νερό
Κάποιος διψάει Θεέ μου, δώσ’ του νερό
Κάποιος διψάει Θεέ μου, δώσ’ του νερό
Ω Θεέ μου δώσ’ του νερό.

Κάποιος προσεύχεται Θεέ μου, δώσ’ του γαλήνη
Κάποιος προσεύχεται Θεέ μου, δώσ’ του γαλήνη
Κάποιος προσεύχεται Θεέ μου, δώσ’ του γαλήνη
Ω Θεέ μου δώσ’ του γαλήνη

Κουμπαγιά

 
At 6/07/2013 08:01:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

δε καταλαβα τιποτα

 
At 6/07/2013 08:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν ξέραμε να διαβάζουμε εγκαίρως τα σημάδια των καιρών και να προβλέπουμε τις καταιγίδες…
Αν δεν είχαμε μπερδέψει τα σημεία του ορίζοντα και περιμέναμε να βγει ο ήλιος από τη δύση…
Πόσος χαμένος χρόνος, αλήθεια!

Δ. Κ.

 
At 6/07/2013 08:49:00 π.μ., Blogger Bay Walker said...

Καταπληκτικό κείμενο. Εύγε! Τα λυρικά σου μερικές φορές δεν μου αρέσουν, όμως το συγκεκριμένο το θεωρώ τέλειο!

 
At 6/07/2013 09:37:00 π.μ., Anonymous Συμεών said...

Καλή η προσπάθεια αλλά δεν με έχει πείσει ακόμη : ο λόγος της βιασύνης για την αυτολύπηση , το αυτομαστίγωμα και τελικά την αυτοκαταστροφή είναι ακριβώς η αδυναμία να ζήσεις τη φυσιολογική καταστροφή της ζωής. Οπότε η καταληκτική ευχή, να πάψουμε να αυτοκαταστρεφόμαστε και να ζήσουμε όση ζωή μας έχει απομείνει ως συνείδηση της αργά ή γρήγορα επερχόμενης καταστροφής, αλλά ταυτόχρονα και ως αναζήτηση και κατάκτηση όσο περισσότερης ευτυχίας μας αναλογεί ως τότε, μοιάζει με λήψη του ζητουμένου.

 
At 6/07/2013 09:47:00 π.μ., Blogger Forester said...

Αγαπητέ μου Old,
μερικές φορές σε διαβάζω σαν να ήσουν προφήτης κι απορώ με τον τρόπο που αγγίζουν τα γραπτά σου την αταξινόμητη βουή μέσα μου.

Σου σφίγγω το χέρι!




 
At 6/07/2013 11:10:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

βλέπεις το "the Wire"; :)

 
At 6/07/2013 12:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν είναι θέμα ναρκωτικών.
Είναι ότι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τον αφαλό τους.

 
At 6/07/2013 01:23:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

χιχιχιχι. και αυτό λέγεται fire in the hole!!!! τι τραβάς και συ έρμε...

 
At 6/07/2013 10:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επροχτές έβλεπα αυτό το ντοκιμαντέρ www.youtube.com/watch?v=MwUpPwyyvLw πόσο ασήμαντα φαίνονται όλα μετά από αυτό, για ποιες αυτοκαταστροφές λέτε. Αδέρφια αξίζει να το δείτε και να τα βλέπουν και όλοι οι νοικοκυραίοι να πάρουν πρέφα τι γίνεται.

 
At 6/08/2013 06:31:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

εισαι αφελης

 
At 6/08/2013 04:27:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε των 11:10, you got me :)

 
At 6/08/2013 04:29:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Συμεών, από την άλλη μπορεί και όλη η θεωρία περί της θνητότητας και της φθοράς ως εξήγησης για την αυτοκαταστροφή να είναι έωλη. Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, οπότε το μόνο που μας αναλογεί είναι να αναρωτιόμαστε, από μέσα μας ή φωναχτά :)

 
At 6/08/2013 04:31:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, ευχαριστώ και για τα όχι και τόσο καλά, ευχαριστώ και για τα ό,τι να ΄ναι λόγια. Κουμπαγιά :)

 
At 6/08/2013 08:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

τι ευχαριστεις ρε θεατρινος εισαι και ευχαριστεις
οτι ναναι γραφεις εσυ προνομιουχε αστε
οι πεινασμενοι θα σε φαμε ζωντανο
σνιφαρε τη κοκαινη σου τωρα

 
At 6/08/2013 11:56:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Kάνω κι άλλη δουλειά; Μέσα στην κόκα μέρα νύχτα είμαι.

 
At 6/09/2013 08:28:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

http://www.youtube.com/watch?v=uijFctBM47M :)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home