Σάββατο, Μαΐου 25, 2013

Το τέταρτο πρόσωπο

«Η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού. Το υγιές πνεύμα μυρίζει ηλιθιότητα. Ζήτω ο Τρότσκι». Ποιά περίεργη εκλεκτική συγγένεια φανερώνει άραγε η δυσανεξία απέναντι στο αστείο, ανάμεσα σε εκείνους που ασκούν τώρα εξουσία και χαρακτήριζαν την προμνημονιακή Ελλάδα «τελευταία σοβιετία της Ευρώπης» και σε εκείνους που ασκούσαν κάποτε εξουσία στις αληθινές σοβιετίες, όπως στην τσεχοσλοβακική του κουντερικού «Αστείου»; Έχει επισημανθεί αρκετές φορές την τελευταία τριετία πως μαζί με την εποχή άλλαξε και η γλώσσα, πως όταν μετατρέπεται σε κινούμενη άμμο η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα την οποία η γλώσσα καλείται να περιγράψει, τότε καθίστανται αβέβαια τα όρια ανάμεσα στο ειρωνικό και αυτό που κυριολεκτεί, ανάμεσα στο αστείο και αυτό που σοβαρολογεί. Στην περίπτωση όμως της αντίδρασης της ΝΔ στα περί γκουλαγκ του Ζίζεκ, δεν έχουμε να κάνουμε με παρανόηση. Έχουμε να κάνουμε με συνειδητότατη διαστρέβλωση, απευθυνόμενη στο πιο αδαές, φοβισμένο και γερασμένο πνευματικά, σε βαθμό άνοιας, κομμάτι των ψηφοφόρων, που αποτελεί και προνομιακό εκλογικό της πεδίο. Αλλά το προέχον δεν είναι τόσο ο γκεμπελισμός, όσο η καφρίλα· το ότι δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να πάνε την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου όσο πιο κάτω γίνεται. Πιο σημαντικό κι από το χυδαίο των επίμαχων ανακοινώσεων της ΝΔ είναι πως συνιστούν μια απαράμιλλη σπονδή στη βλακεία, πως προσποιούνται ότι απευθύνονται σε έντεκα εκατομμύρια βλάκες. Πρόκειται για ένα βαθύτατα παρακμιακό φαινόμενο. Χειρότερο ίσως κι από το να παίζει κανείς πολιτικά με τη φωτιά, είναι το να καταβαραθρώνει τόσο πολύ την αισθητική του διαλόγου, το να υποβιβάζει τόσο βάναυσα τον πολιτισμικό πήχυ της πολιτικής αντιπαράθεσης. Τους φαντάζομαι με μια ανοικτή μπουκάλα ουίσκι και πλαστικά ποτήρια, να είναι συγκεντρωμένοι πάνω από ένα λάπτοπ και να κάνουν πλειοδοσία χοντράδας πάνω στο τελικό κείμενο (άλλοτε ανακοίνωσης της ΝΔ, άλλοτε ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου): «Βάλε κι αυτό, ρε μαλάκα!».
Υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά η ΝΔ δεν σταματά να αλλάζει πρόσωπα: Μέχρι την κυβέρνηση Παπαδήμου είναι στα λόγια άτεγκτα αντιμνημονιακή. Μετά βάζει νερό στο κρασί της και κατεβαίνει στις εκλογές του Μαϊου με πρόσημο νερωμένα αντιμνημονιακό. Έπειτα στις εκλογές του Ιουνίου συγκροτεί πανστρατιά Ντορών και λοιπών ευρωπαϊκών δυνάμεων προκειμένου να μας κρατήσει στο ευρώ. Τα τρία πρώτα της πρόσωπα δεν παύουν να αντιστοιχούν σε μια μεταπολιτευτική Δεξιά, δεν παύουν να είναι ΝΔ και όχι ΕΡΕ. Μετά τις εκλογές όμως, και αφού καταλαμβάνει από μια ιδιοτροπία της Ιστορίας την εξουσία προκειμένου να μην φύγουμε από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλάζει για τέταρτη φορά πρόσωπο, πηγαίνοντας ολοένα και ακροδεξιότερα, ολοένα και πιο πίσω στον ιστορικό χρόνο της ελληνικής Δεξιάς.
Θες ως ΝΔ να επιτεθείς στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε ο Ζίζεκ; Κάν' το με ένα τρόπο που θα σέβεται κάποιους κανόνες συνεννόησης μεταξύ λογικών ανθρώπων, για το ποιό είναι το αντικείμενο της αντιπαράθεσης, για το τι συνιστά αυτό που ειπώθηκε και τι όχι. Πες π.χ. ότι αυτού του είδους το χιούμορ είναι ασεβές, πες ότι δεν γίνονται αστεία με τα γκουλαγκ, χτύπα τον αντίπαλό σου με επιχειρήματα όχι οπωσδήποτε βάσιμα, αλλά με τα οποία διατηρείς πάντως τον αυτοσεβασμό σου ως μείζων πολιτική δύναμη της χώρας. Αντίθετα, τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν ως βασικό γνώρισμα το ότι δεν μπορεί ο άλλος να αμυνθεί απέναντί τους. Τέτοιου είδους επιθέσεις ακυρώνουν εντελώς το διάλογο, αναιρώντας τις θεμελιώδεις του προϋποθέσεις.
Γιατί όμως να διεκτραγωδούμε και να μην διακωμωδούμε την αντίδραση της ΝΔ; Και ιδιοσυγκρασιακά αυτό θα μου ταίριαζε και αισθητικά αυτό θα έπρεπε· γιατί ακριβώς τώρα περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να συνεχίσουμε να δηλώνουμε εμπράκτως την πίστη μας στη διάσταση μεταξύ του κυριολεκτικού και του μη κυριολεκτικού· την πίστη μας πως αυτή η διάσταση συνιστά δομικό στοιχείο της προσωπικότητάς μας και του τρόπου σκέψης μας. Πρέπει να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αστειευόμαστε, να ειρωνευόμαστε, να διακωμωδούμε. Θα έπρεπε ειδικά αυτοί οι άνθρωποι να σου προκαλούν διάθεση για χλεύη. Δεν μπορείς όμως, δεν σου βγαίνει. Σου προκαλούν απόγνωση. Η επικράτησή τους επεκτείνεται από το πολιτικό επίπεδο και στο υπαρξιακό. Δεν σε κερδίζουν απλώς· σε αλλοιώνουν. 
(Κείμενο γραμμένο για την Ελευθεροτυπία)

21 Comments:

At 5/25/2013 07:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η Ελευθεροτυπία σε πληρώνει για αυτά τα κείμενα;

 
At 5/25/2013 08:04:00 μ.μ., Blogger Sraosha said...

Ανώνυμε,

α) έχει πληρώσει πολύ περισσότερα πολύ χειρότερους
β) Θέλετε να μας αναλύσετε σε 6-7 σελίδες τι πρόβλημα έχει "αυτό" το κείμενο;

 
At 5/25/2013 08:14:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανεβάζεις το κείμενό σου 7.31. Σε 14' όχι μόνο το έχουν αντιληφθεί αλλά έχουν σπεύσει ήδη να το διαβάσουν οι ματαιωμένες χολερικές υπάρξεις του διαδικτύου. Και επειδή δεν βρίσκουν κάτι να σε ψέξουν, ξεδιπλώνουν την ηλιθιότητα και τη μειονεξία τους ρωτώντας αν το συγκεκριμένο εξαιρετικό κείμενο αμείβεται από την εφημερίδα.

 
At 5/25/2013 08:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

μα καλά, ΕΛΕΟΣ δε βαρεθήκατε να σχολιάζετε για την Ελευθεροτυπία?

ας τον πληρώνει κι ας κάνει ο,τι γουστάρει, τι ζόρια τραβάτε όλες οι μίζερες πεθερές εδώ μέσα? αν κατάφερε να συνεχίσει να γραφει και να αυξάνει την αναγνωρισιμότητά βγαζοντας και λεφτα απ αυτο, πρώτος μάγκας - κείμενα γνώμης διαβάζουμε, όχι Ευαγγέλια ούτε ιδεολογικά μανιφέστα.

 
At 5/26/2013 12:04:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

lol ουτε ενας δε σκεφτηκε οτι στο πρωτο σχολιο μπορει να εννοουσε μονο αν πληρωνεται

 
At 5/26/2013 01:46:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Αλλά το προέχον δεν είναι τόσο ο γκεμπελισμός, όσο η καφρίλα· το ότι δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να πάνε την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου όσο πιο κάτω γίνεται... Πιο σημαντικό κι από το χυδαίο των επίμαχων ανακοινώσεων της ΝΔ είναι πως συνιστούν μια απαράμιλλη σπονδή στη βλακεία, πως προσποιούνται ότι απευθύνονται σε έντεκα εκατομμύρια βλάκες."

Ενώ ο Γκεμπελς είχε όρια; Έχεις διαβάσει τι έγραφε ο Χίτλερ, copy/paste κάνουν. Άμα ο Σαμαράς που ξέρει να επιβιώνει πολιτικά σου προκαλεί απόγνωση, οι χρυσαυγίτες τι σου προκαλούν παράλυση; Και οι εφοπλιστές καθισμένοι σε μια θαλαμηγό που τους χρηματοδοτούν όλους; Ολντ, τη διακωμώδησή μας την έχουν γραμμένη. Μπορείς να πείσεις τον πατέρα σου και τη μάνα και τη θείτσα σου και τον μπάρμπα σου σου να μην τους ψηφίσουν; Αυτό θα τους πονέσει. Όχι, δε μπορείς ούτε να τους κρατήσεις μέσα στο σπίτι τη μέρα των εκλογών. Αυτοί τους προσφέρουν συντάξεις και συσσίτια. Εσύ τι τους προσφέρεις, σεντόνια στο ίντερνετ; Παραδέξου το, έχασες. Είτε θα ριζοσπαστικοποιηθείς και θα αρχίσεις προεκλογικό αγώνα για κάποιο κόμμα ή θα συνεχίσεις την ανέξοδη και αδιέξοδη ψυχοθεραπεία.

 
At 5/26/2013 04:42:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και Α και Ου και ΔΑΠΝΔΦΚ τι δεν καταλαβαίνεις;

 
At 5/26/2013 06:03:00 π.μ., Anonymous somebody said...

https://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/ay7y9Xp_700b_v1.jpg

 
At 5/26/2013 09:36:00 π.μ., Blogger Evi Voulgaraki said...

Εξαιρετικό το κείμενο. Μαζί με την τυραννία τη γενικότερη, έχουμε και την τυραννία της ηλιθιότητας. Αυτοί οι ίδιοι, το βαθύ μπλε έως μαύρο, που δεν γνωρίζουν τη μεταφορά, την εικόνα, την παρομοίωση, το χιούμορ, σχεδιάζουν εκπαιδευτική πολιτική με στρατωνισμένους δασκάλους, στρατωνισμένους στη συνειδητή επιλογή να βυθίσουμε ένα λαό στην άβυσσο της ανοησίας. Θα ήταν όντως για γέλια, αλλά στο βαθμό που "περνάει", και μάλιστα και σε υποτιθέμενο "προχώ" κοινό, είναι για κλάματα.

 
At 5/26/2013 02:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έχει και συνέχεια η προσπάθεια αυτοεξευτελισμού της ΝΔ.Ξέρουν πολύ καλά ότι η νοοτροπία αντί οτιδήποτε, είναι βασικό συστατικό της κοινωνίας οπαδών.
Η ΝΔ βασίζεται στην ανάγκη φθηνών επιχειρημάτων που έχουν οι οπαδοί της και τους προμηθεύει.Άλλωστε το πρόγραμμα αρπαχτής για το καλό μας ποιόν πείθει;
Η παραδοχή από πλευράς ΖΙΖΕΚ ότι ήταν λάθος ο σαρκασμός ,ποιανού φωτεινού μυαλού ιδέα ήταν.Δίνει άλλοθι ελάχιστης σοβαρότητας στη γελοιότητα του επιτελείου της ΝΔ που ασχολήθηκε με το αστείο του Ζίζεκ.
Δεν βγάζει γέλιο η βλακεία αυτή γιατί μας θυμίζει πόσο γελοίοι είναι αυτοί που μας κυβερνάνε.Το χειρότερο είναι ότι τους ψηφίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Απόγνωση, απελπισία και αηδία μαζί.

 
At 5/26/2013 04:29:00 μ.μ., Blogger J95 said...

Βασικά από την αρχική ανακοίνωση της ΝΔ 1η-1η πρόταση και συγκεκριμένα τη φράση "γραφικές φυσιογνωμίες της παρακμιακής αριστεράς", αλλά και αργότερα όπου λέει "παραλήρημα" είναι ολοφάνερο ότι δε θεωρεί την απειλή Ζίζεκ σοβαρή (ή ακόμα και κυριολεκτική), απλώς εμετική. Που όντως είναι.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι τα αστειάκια με τα γκούλαγκ είναι σαν τα αστειάκια με τους ομαδικούς βιασμούς γυναικών πολιτικών αντιπάλων. Θέλουν 1) τεράστια τέχνη και 2) έξωθεν καλή μαρτυρία για να μην περάσει στον κόσμο της απέναντι πλευράς ότι είσαι 3) επικίνδυνος μαλάκας, αδιάφορα τι εννοούσες.

Σαν χώρος θα έλεγα ότι έχετε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας σε ό,τι αφορά τα (1) και (2) και πολύ μικρή σε ό,τι αφορά το (3).

Πάντως καλούτσικη απόπειρα επικοινωνιακής αντεπίθεσης, επίθεση = η καλύτερη άμυνα, γενικά ισχύει, αλλά όχι όταν έχει προηγηθεί Βατερλώ.

Ενώ ο Γκεμπελς είχε όρια; Έχεις διαβάσει τι έγραφε ο Χίτλερ, copy/paste κάνουν. Άμα ο Σαμαράς που ξέρει να επιβιώνει πολιτικά σου προκαλεί απόγνωση, οι χρυσαυγίτες τι σου προκαλούν παράλυση; Και οι εφοπλιστές καθισμένοι σε μια θαλαμηγό που τους χρηματοδοτούν όλους;


Αν ισχύουν όλα αυτά φίλε μου γιατί κάθεσαι και ποστάρεις και μάλιστα ανώνυμα αντί να έχεις πάρει τα βουνά ή την εξορία και να αντιστέκεσαι; Απάντηση: γιατί είσαι ένα λειτουργικά ανήλικο μαλακισμένο που δε μπορεί να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τις υπερβολές του κόσμου της φαντασίας.

 
At 5/26/2013 07:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

δε μπορώ να βρω το σχόλιο που ο Sraosha σου την έλεγε για τη συχνότητα που ποστάρεις αλλά τέλος πάντων

 
At 5/27/2013 08:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Διαβάζω συχνά τον Θύμιο Καλαμούκη, έχει πάντα κάτι σημαντικό και πρωτότυπο να πει, ενώ εσύ oldboy απλά επαναλαμβάνεσαι.

 
At 5/27/2013 11:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

«Η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού. Το υγιές πνεύμα μυρίζει ηλιθιότητα. Ζήτω ο Τρότσκι».

Ολντ, προσπαθώ να βρω σε ποιον ανήκει αυτή η φράση που χρησιμοποιείς με εισαγωγικά και το μόνο που καταφέρνω είναι να βλέπω στο γούγλη αυτούς που σε αναπαράγουν. Έλεος δηλαδή. Τουλάχιστον βάλε μια υποσημείωση με την πηγή για χάρη μου.

Μια απεγνωσμένη αναγνώστριά σου

 
At 5/27/2013 11:49:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aπό «Το αστείο» του Κούντερα είναι.

 
At 5/28/2013 04:25:00 π.μ., Anonymous tzimis said...

Ωραίο κείμενο. Μπράβο!

 
At 5/28/2013 03:11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σ'ευχαριστώ, Ολντ. Δε φταις εσύ, η ανέραστη και ανασφαλής γενιά του like, του join, του subscribe, του follow και του blogroll φταίει που επιβεβαιώνεται με αύξοντες αριθμούς.

 
At 5/28/2013 03:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είμαι βέβαιος ότι τα ίδια ακριβώς θα έγραφες σχολιάζοντας τις υστερικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ σε περίπτωση που το "αστείο" το είχε κάνει ο Βορίδης (γνωστός χωρατατζής) και αντί για τις λέξεις "ΣΥΡΙΖΑ" και "γκούλαγκ" είχε τις λέξεις "ΝΔ" και "Μακρόνησο". Όλα τα άλλα ίδια.

Επίσης είμαι βέβαιος ότι ουδέποτε έχεις διαπιστώσει κρούσματα "συνειδητότατης διαστρέβλωσης, απευθυνόμενης στο πιο αδαές, φοβισμένο και γερασμένο πνευματικά, σε βαθμό άνοιας, κομμάτι των ψηφοφόρων" στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των λεγόμενων αντιμνημονιακών κομμάτων, που αποκαλούν προδότες, ανεπιθύμητους, εχθρούς του λαού και χίλια μύρια άλλα τους απέναντι πολιτικούς χώρους. Αν είχες άλλωστε διαπιστώσει τέτοια κρούσματα θα τα είχες σχολιάσει... (ίσως όχι στην Ελευθεροτυπία βέβαια)

 
At 5/28/2013 04:19:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ναι, ο Βορίδης είναι ο Έλληνας Ζίζεκ, τα είπες όλα, τέλος. Κατά τ' άλλα το πώς φέρομαι εγώ απέναντι σε αστεία της άλλης πλευράς, το έχω δείξει και μπορώ να σου στείλει και λινκ.
Δείξε μου πάντως ένα κρούσμα συνειδητότατης διαστρέβλωσης σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και θα παραδεχτώ ότι κακώς δεν το σχολίασα.
Αυτά.

 
At 5/28/2013 09:06:00 μ.μ., Anonymous ΠΑΝ said...

Προς το παρόν έχει αρχίσει ο κατήφορος...
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, κι η ρημαγμένη από το μνημόνιο κοινωνία του γυρίζει τη πλάτη.
Τι μαζώχες κι αυτοί οι Ελληνες...
Να μη μπορούν να δουν ελπίδα μέσα από το διαυγές κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και από τον σύγχρονο πολιτικό του λόγο...

Keep walking

 
At 5/30/2013 03:24:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΟΡΑΤΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ... ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ
Στην εισροή ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή φαίνεται πως προσβλέπει η Νέα Δημοκρατία. Αυτό προκύπτει από δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε επί του ρατσιστικού νομοσχεδίου, μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ."

σε αυτο μουγκα;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home