Πέμπτη, Μαΐου 16, 2013

Aμερικάνικα όνειρα και γερμανικοί εφιάλτες

Ας αφήσουμε στην άκρη ως εντελώς αυτονόητη την παρατήρηση για το πόσο μικρή ειδησεογραφική κάλυψη λαμβάνουν τραγωδίες πολλαπλάσιου μεγέθους από αυτήν της Βοστώνης όταν συμβαίνουν εκτός δυτικού κόσμου. Ας αφήσουμε επίσης στην άκρη την συνακόλουθη διαπίστωση για το ότι στο κυρίαρχο σύστημα αξιών μας -στο βαθμό τουλάχιστον που αυτό διαμεσολαβείται από τα ΜΜΕ- μια δυτική ζωή έχει πολλαπλάσια αξία από μια μη δυτική. Ας αφήσουμε τέλος στην άκρη την απορία αν η διαπίστωση αυτή αναιρεί θεμελιώδεις αρχές του δυτικού πολιτισμού ή τελικά δεν τις αναιρεί και τόσο. Κι ας αναρωτηθούμε κάτι ενδοδυτικό: αν είχε χτυπηθεί ο Μαραθώνιος του Βερολίνου, ή οποιοσδήποτε μη αμερικάνικος Μαραθώνιος, θα ήταν ίσης έκτασης και έντασης η κάλυψη; Κατά πάσα πιθανότητα όχι. Και ο λόγος δεν είναι επειδή ένα τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ μπορεί να έχει πολύ σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις (όπως αποδεικνύεται άλλωστε κι από το γεγονός ότι η κάλυψη συνεχίστηκε αμείωτη και όταν η ταυτότητα των δραστών απομάκρυνε πολύ το ενδεχόμενο τέτοιου είδους επιπτώσεων), αλλά ακριβώς επειδή το χτύπημα έγινε στις ΗΠΑ.
Και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν είναι απλά μια χώρα. Είναι το φαντασιακό κέντρο της Δύσης (και ίσως όχι μόνον αυτής). Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές παραμένουν οι ΗΠΑ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, παραμένουν και με το παραπάνω το κέντρο της σκηνής του φαντασιακού μας. Τα κανάλια μεταδίδουν δεκάλεπτες συνεντεύξεις από καθηγητές στη Βοστώνη, ώστε να μας μεταφέρουν τι συμβαίνει εκεί. Είναι συμπεριφορά επαρχιώτικου δέους προς εκείνον που έχει πάει στην πρωτεύουσα και τα ζει από μέσα. Κι ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, την ίδια ακριβώς στιγμή που συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο, συμβαίνει και σε επίπεδο βιομηχανίας του θεάματος. Για την ακρίβεια το θέαμα είναι ως ένα βαθμό αδιαχώριστο από την πολιτική. Αν ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, στις ΗΠΑ η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα είναι το θέαμα. Ελάτε να καταναλώσετε ανθρωποκυνηγητά, FBI agents, εντοπισμό τρομοκρατών με φωτογραφίες, πιστολίδια. Μας ξέρεις καλά, εμείς είμαστε οι ήρωές σου, τις δικές μας ιστορίες σου δείχνουμε μια ζωή. Στη γλώσσα μας. Στις πόλεις μας. Που έχουν γίνει έτσι και δικές σου. Και που τώρα χτυπήθηκαν. Και που σε παγκόσμια μετάδοση τις κλείνουμε κι ολόκληρες προκειμένου να βρούμε τον έναν που κυνηγάμε. Οι κάτοικοι της Βοστώνης να κάτσουν μέσα για να δουν κι αυτοί το θέαμα από τα σπίτια τους.
Έτσι, σε μια εποχή που η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποικία της Γερμανίας, τα γεγονότα της Βοστώνης μας υπενθυμίζουν τη διαφορά μεταξύ αποικίας και επαρχίας. Πρόκειται για διαφορά που υπάρχει μόνο στο μυαλό, αλλά αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται να κερδίσουν την καρδιά σου. Ενδιαφέρονται να επιβάλλουν το δικό τους δια της ισχύος. Αν σου αρέσει το δικό τους, δεν τους πολυαπασχολεί. Ενώ η Αμερική θέλει να αρέσει. Ακόμα και όταν διεξάγει παράνομους πολέμους, δημοκρατία πουλάει, φρίντομ πουλάει, όχι τιμωρία και εξαγνισμό. Ο κακός τους προσωποποιείται, είναι σαν τον κακό στα κόμιξ, είναι ο Σαντάμ και ο Λάντεν, δεν είναι κάποιο συλλογικό μοντέλο κοινωνίας που απέτυχε. Ακόμη κι όταν ισοπεδώνουν λαούς, φροντίζουν να μην τους ενοχοποιούν. Σε επίπεδο διακηρύξεων, οι λαοί απελευθερώνονται από τους τυράννους τους, δεν καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Κι ίσως η τρέχουσα εκδοχή του ευρωζωνικού καπιταλισμού χαρακτηρίζεται από την μετατροπή του αμερικάνικου ονείρου σε γερμανικό εφιάλτη. Το αμερικάνικο όνειρο στοχεύει σε σένα προσωπικά. Εσύ, ο κανένας, μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο, γιατί εδώ είμαστε λεύτερη κοινωνία, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και δυνατότητας απόκτησης αμέτρητου πλούτου και δόξας. Όταν το όνειρο γίνεται εφιάλτης, δεν απευθυνόμαστε πλέον σε σένα, απευθυνόμαστε στην ίδια την κοινωνία που έχει νοσήσει και πρέπει να θεραπευθεί, ώστε μέσα από μια επώδυνη πορεία θυσιών, να μπορέσει να καταστεί οικονομικά ανταγωνιστική. Με σένα, τον κανένα, δεν συνομιλούμε. Μπορείς αν θες να βλέπεις αμερικάνικες ταινίες και σίριαλ για να ξεχνιέσαι. Ως Γερμανία, αυτό δεν μας απασχολεί. 
(Kείμενο γραμμένο για το Unfollow)

15 Comments:

At 5/17/2013 11:36:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Θα συμφωνήσω με τη θεώρηση της Αμερικής ως φαντασιακό κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού. Μόνο που α)πιστεύω δικαίως είναι, για παράδειγμα ακόμα και οι φανατικότεροι αντιαμερικανιστές, αμερικάνικα σήριαλ βλέπουν, εξίσου ίσως και περισσότερα φανατικά κάθε βράδυ, και μάλλον όχι τόσο επειδή έτσι εκπαιδευτήκαμε συλλογικά, αλλά επειδή τυχαίνει να είναι με διαφορά τα συγκλονιστικότερα β)καλό είναι να επισημάνουμε ότι αυτό συμβαίνει για όλους τους ιδεολογικούς χώρους, για παράδειγμα ας θυμηθούμε πόσο εμπνεύστηκε, ασχολήθηκε και επηρεάστηκε η παγκόσμια αριστερά από το κίνημα Occupy, που δεν ήταν και η μητέρα των κοινωνικών και πολιτικών επαναστάσεων.

"Ο κακός τους προσωποποιείται, είναι σαν τον κακό στα κόμιξ, είναι ο Σαντάμ και ο Λάντεν, δεν είναι κάποιο συλλογικό μοντέλο κοινωνίας που απέτυχε"

Θα διαφωνήσω σε ότι αφορά την αντιπαράθεση με τον κομμουνισμό, και κάπως ηπιότερα με τη θεοκρατία του Ιράν.

Εφοσών μπαίνουμε στην κάπως μεταφηγηματική διαδικασία να μιλάμε τόσο έντονα προσωποποιημένα για συλλογικές οντότητες (η Αμερική κάνει αυτό, η Γερμανία θέλει το άλλο), κάτι που είναι σίγουρα ενδιαφέρον, αλλά όπως και να το κάνουμε αρκετά επικίνδυνο και ως διαδικασία καθεαυτή και ως μέθοδο εξαγωγής συμπερασμάτων, δεν θα ήταν χρήσιμο ένα αντίστοιχου τύπου κείμενο για την Ελλάδα ως ενιαία οντότητα, για το πως πρέπει να βλέπει τη θέση της στο κόσμο, τι να επιδιώκει, ποια πρέπει να είναι η ηθική της κατεύθυνση, και πως να σχετίζεται με τα άλλα έθνη;

 
At 5/17/2013 03:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πως είναι δυνατόν να είστε τόσο έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι και να μη βλέπετε το προφανές; Τόσες αναλύσεις για καπιταλισμό, για εκφασισμό, για αμερικανούς, για γερμανούς και ούτε λέξη για τους εβραίους. Για το ότι ο σύζυγος της Μέρκελ είναι εβραίος και για τον νεοθεσπισμένο θεσμό του Ευρωπαικού Εβραικού Κοινοβουλίου που συστεγάζεται στον Ευρωπαικό κοινοβούλιο φαντάζομαι ότι δεν έχετε ακούσει τίποτα. Το ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις έρχονται και περέρχονται αλλά ο Κίσινγκερ μένει δε σας βάζει σε σκέψεις; Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις βρίσκεις εβραίο στην Εξουσία και είναι μόνο 13 εκατομ. και ο μισοί στο Ισραήλ. Αυτό δε σας προκαλεί εντύπωση; Από το φόβο να μη μας πούνε ρατσιστές δε βλέπουμε ούτε το προφανές πλέον.

 
At 5/17/2013 06:50:00 μ.μ., Anonymous ChrisMrSly said...

Και το προφανές ποιο είναι, ανώνυμε; Πως ένας λαός που ήταν διεσπαρμένος εδώ και δύο χιλιετίες θα έχει πολλά μέλη του στις κοινωνίες όπου εγκαταστάθηκε; Μη μου πεις.

Κοίτα, επειδή εσύ είσαι μουρλαμένος κονσπιρασάκιας που βλέπει εχθρούς παντού, ο εγκέφαλός σου λειτουργεί περίεργα. Γι' αυτό, να μας εξηγείς τη σκέψη σου άλλη φορά, ούτε θέλουμε να σπάμε τους κωδικούς ούτε έχουμε υποχρέωση.

 
At 5/17/2013 09:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ώπα ρε φιλαράκο για στάκα, γνωριζόμαστε από το στρατό και μου μιλάς έτσι; Πολύ εύκολα κολλάς ετικέτες στους ανθρώπους, ίσως να λειτουργεί περίεργα ο δικός σου εγκέφαλος, να το κοιτάξεις αυτό. Επειδή έγραψα ένα ανώνυμο σχόλιο δε σημαίνει ότι είμαι ανύπαρκτος, με βαφτίσανε ξέρεις. Ίσως να φταίει ότι εσείς οι πρωτευουσιάνοι μας κοιτάτε λίγο ψιλομύτηκα. Εκτός και αν είσαι οβριός.

Όσο για την αφεντιά μου ούτε κονσπιρασάκιας, ούτε κολλημενος με αυτά που μας έλεγαν στο κατηχητικο οι παπαδες είμαι ούτε τίποτα, ένας απλός νέος άνθρωπος είμαι που ψάχνω και χάχνομαι. Έβλεπα προχτές ένα ντοκιμαντέρ στο youtube με τον ariel sharon που εξηγούσε πράγματα και θάματα για το λαό του και έμεινα κάγκελο. Αυτοί τα λένε φόρα παρτίδα και εμείς παίζουμε κρυφτούλι μη μας πουνε ρατσιστές.

Δε βλέπω παντού εχθρούς. Βλέπω κάποια πράγματα, με εντυπωσιάζουν, τα σκέφτομαι και τα λέω δημόσια όπως μιλάω και στο καφενείο με τους δικους μου ανθρώπους. Τόσο πολύ ενοχλώ; Και στατιστικά να το πάρεις το πράμα θα έπρεπε να βλέπαμε παντού κινέζους και ινδούς. Οι εβραίοι είναι τόσο λίγοι αλλά είναι μέσα σε κάθε κοινοβούλιο. Αυτό εσένα δε σου κάνει εντύπωση; Όποια επανάσταση και να κοιτάξεις θα δεις να την ξεκινάνε εβραίοι. Ούτε αυτό σου κάνει εντύπωση; Κίνημα για να γελάν οι επιβάτες στο μετρό άρχισε στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια και ο ιδρυτής του ήταν μια εβραία, δηλαδή αν είναι δυνατόν. Κοινό νου έχω ρε φιλαράκο, δεν είμαι καμια διάνοια, ούτε έχω ντοκτορά όπως εσείς αλλά εμένα αυτό μου λέει ότι έχουν κόλλημα με τα φράγκα και τις επαναστάσεις. Έχουν σχέδιο για τον κόσμο όλο και δε το κρύβουν. Θέλουν ένα μεσσανικό υπερκράτος και έχουν μια θέση κομμένη και ραμμένη για όλους μας. Το παλεύουν για να το κάνουν όπως το θέλουν και χρηματοδοτούν πολιτικούς σε όλο το κόσμο για να περάσουν τα σχέδιά τους. Δεν είναι προφανές αυτό για σένα; Πόσο πιο λιανά θες να στο κάνω για να το καταλάβεις; Είναι άλλο πράμα να έχεις ανθρώπους διασπαρμένους σε όλες τις κοινωνίες και άλλο πράμα να έχεις ανθρωπους διεσπαρμένους σε ηγετικές θέσεις σε όλες τις κοινωνίες. Ελληνικά μιλάω απλά και ωραία, καταλαβαινόμαστε;

Μου κάνει εντύπωση που μιλάτε για καπιταλισμούς για κουμουνισμούς, Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς και δε συμμαζεύεται. Για τους Εβραίους γιατί δε μιλάτε ποτέ; Για τους Βουσμάνους εντάξει να το καταλάβω, για τους Μαορί το ίδιο, ούτε και το Τρινιτάντ παίζει κάποιο σπουδαίο ρόλο, αλλά δε μπορεί να μη καταλαβαίνετε τίποτα. Όποια πέτρα και να σηκώσετε είναι από πίσω. Το ξέρατε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην αγορά παραγώγων είναι εβραίοι; Αυτοί λιγο πολύ ελέγχουν την αγορά. Ποιος ξεκίνησε τον κουμουνισμό; Ποιος ξεκίνησε το ΚΚΕ εδώ στην Ελλάδα μας; Διαβάστε λίγο τη βιογραφία του ανθρώπου που το ξεκίνησε και θα μείνετε άφωνοι. Έγλεπα και για τη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου για τη πρώτη και μοναδική ληστεία σε τράπεζα που οργανώθηκε από εβραίους που είχαν πολύ βαθύ σχέδιο για μεταφορά πληθυσμού στο Ισραήλ. Πόσο αδιάφορος πρέπει να είσαι για να μη σου κάνουν εντύπωση όλα αυτά; Κοίτα λίγο τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και πρόσεξε ποιοι κάνουν κουμάντο στις περισσότερες. Όλα τυχαία είναι ρε φιλαράκο; Και ότι τις περισσότερες πατέντες τις έχουν καβατζώσει εβραίοι και αυτό τυχαίο είναι; Δε λέω είναι έξυπνοι, αλλά οι Γιαπωνέζοι και οι Κορεάτες είναι πιο έξυπνοι και είναι πιο πολλοί, και πάλι στατιστικά να το δεις προκαλεί εντύπωση.

 
At 5/17/2013 09:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εγώ όταν είχα ακούσει τη Δαμανάκη τότε που είχε προσβηθεί για κάτι χαζά γενικόλογα υποννοόυμενα ενός άλλου βουλετή, να ομολογεί στη βουλή ότι είναι εβραία και ότι θίχτηκε για το Ισραήλ είχα μείνει άφωνος. Πρώτη φορά το μάθαινα, όταν μας την βάζανε να ακούμε τη φωνή της στο Πολυτεχνείο δε μας τα έλεγαν αυτά. Νόμιζα ότι είναι Ελληνίδα από την Κρήτη. που να φανταστώ ότι αυτή νιώθει εβραία στη ψυχή. Δεν είδα εκείνη την Ελληνίδα γερουσιάστρια να μιλάει έτσι στο Αμέρικα. Και τότε που ο Καζατζίδης ήταν έτοιμος να βγει στη τηλιοραση και να τα χώσει στους Εβραίους που έχουν όλες τις δισκογραφικές, ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πήρε τηλέφωνο τον Ανδρέα Παπανδρέου για να κοπεί η εκπομπή και κόπηκε και μιλάω για τη δεκαετία του 80 έτσι. Αυτό δε σου κάνει εντύπωση; Πότε έκανε κάτι αντίστοιχο Έλληνας πρωθυπουργός; Και έχεις δει τι γράφει αυτός ο Αμπραβανέλ στο ίντερνετ; Δεν αφήνει ούτε καρφίτσα να πέσει ασχολίαστη για το λαό του. Ούτε στρατευμένος ή έμμισθος να ήταν που δίνει αναφορά δε δυο γλώσσες. Δεν έχω δει κανένα Φιλιπινέζο ή Αλγεριανό να φέρεται έτσι. Μου κάνουν μεγάλη εντύπωση όλα αυτά. Δε ξέρω απλά λέω.

Και κοίτα φιλαράκο, επειδή λέμε κάτι δε πάει να πει ότι είμαστε όλοι μαύρο άσπρο. Έτσι; Ξηγημένα πράματα. Δεν είπα εγώ όλοι στα τρένα ούτε τέτοια ακραία. Και ανθρωπιά έχω και φιλότιμο έχω και απ'όλα τα καλά του Θεού έχω. Ούτε έχω φάει κόλλημα. Τα πάντα βλέπω στο pc και ξεστραβώνομαι για όλα. Από τσόντες μέχρι πως λειτουργεί ο επιταχυντής αδρονίων στο cern, και από την ιστορία των Γιαπωνέζων μεχρι το πράσινο βιβλίο του Καντάφι. Δυο τρεις σκέψεις έγραψα, στο κάτω κάτω τηςς γραφής άμα δε σαρέουν μη τις διαβάζεις ρε αδερφέ, δε χάλασε ο κόσμος από αυτά που γράφω εγώ. Έλεος πια.

 
At 5/18/2013 01:08:00 π.μ., Anonymous sent from my iphone said...

evalan adsl k sta katsikoxwria? lol

 
At 5/18/2013 12:18:00 μ.μ., Anonymous ΑΝΝΑ said...

Ολντ, ήταν θέμα χρόνου το να προσελκύσεις σχολιαστές που εκφράζουν την άλλη όψη του δικού σου νομίσματος λογικής: μανιχαϊσμός, δαιμονολογία, συνωμοσιολογία και άκριτο τσουβάλιασμα των πάντων, με στόχο τη διέγερση του θυμικού.

Τα ομώνυμα έλκονται, πώς να το κάνουμε;

 
At 5/18/2013 06:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ΑΝΝΑ
Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ?

 
At 5/18/2013 09:22:00 μ.μ., Anonymous ChrisMrSly said...

Ώπα, ο ανώνυμος ένιωσε πίκρα μεγάλη από κάτι που διάβασε στο Ίντερνετ.

Μου αρέσει όμως που προσβάλεσαι όταν σε λέω συνομωσιολόγο, παρότι μου αμολάς κυριολεκτικά ένα κάρο μαλακίες. Μεγάλε οι Ισραηλινοί έχουν (όσοι από αυτούς σκέφτονται έτσι) σχέδιο για τη χώρα τους και αποκλειστικά για αυτήν. Και οι Εβραίοι σε θέσεις εξουσίας είναι εκεί γιατί έχουν εκλεγεί, και το ποσοστό τους είναι συνήθως ανάλογο με το ποσοστό Εβραίων στο συνολικό πληθυσμό.

Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά: αν καταλαβαίνω σωστά τι μου λες, έχουμε ένα πρόβλημα με Εβραίους διάφορων λογιών. Ποιο ακριβώς είναι αυτό, και πώς το λύνουμε;

Όσο για το πρωτευουσιάνος, στα μούτρα σου. Είμαι καράβλαχος εν Αθήναις, σε παρακαλώ πολύ. Και τα "ντοκτορά" που δεν έχεις, κοίτα να τα αποκτήσεις γιατί όσο πιο πολλά έχεις, τόσο πιο καλά περνάς.

 
At 5/19/2013 12:14:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο νοικοκύρης δε μου απάντησε, εσύ άλλα διάβασες άλλα κατάλαβες... άστο να πάει ρε αδερφέ μη το κουράζεις, μη καεί φλάτζα κρίμα και άδικο.

Και που'σαι φιλαράκο, μάζεψτα και έλα στο χωριό άμα θες να περνάς ακόμα καλύτερα, γιατί όσο πιο παρέκει είσαι από το πρωτευουσιάνικο μαντρί και όσο πιο λίγα και καλά έχεις στη ζωή, τόσο πιο καλά περνάς. Όσο για τα ντοκτορά στα χαρίζω, εγώ ποτέ δε τα πήγαινα καλά με το σχολείο.

Εδώ αύριο έχουμε πανηγύρι και γλέντι με κλαρίνα μέχρι το πρωί, κάτσε εσύ να ακούς τα ξένα σου και να ψάχνεις για λύσεις με οβριούς κολλημένος στο pc. Στην υγεία σου φιλαράκο και καλά μυαλά.

 
At 5/19/2013 03:22:00 μ.μ., Anonymous ChrisMrSly said...

Καλά, βγες λίγο από το χωριό σου και τα ξαναλέμε. Μάγκα ξέρω επαρχία, ξέρω και τα κλαρίνα και τις γιορτές και όλα. Εσύ είσαι αυτός που δείχνει ξεκάθαρα πως δεν ξέρει μέρος πάνω από μια ώρα μακριά από το δικό του.

 
At 5/19/2013 07:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

12:14:00 π.μ. σε κανεναν δεν απανταει μην ανησυχεις δεν το κανει μονο σε σενα

 
At 5/19/2013 10:19:00 μ.μ., Anonymous Inquiring Mind said...

Quelle decadence, ts ts ts… Φορ γιορ πλιέζιουρ όνλι ακολουθεί ενδεικτικό σχόλιο προ διετίας της brusque προσωπικότητας του φίλτατου ChrisMrSly προς γνώσιν και συμμόρφωσιν του μπύθουλα. (smacks head) d'oh!

Σμουτς


Συλλογιστική Μάνος: το blog του Διαγόρα είναι μια κουτσουλιά. Άρα δικαιούμαστε να μπαίνουμε και να τρολάρουμε.

Δε μου λες ρε φίλε μάγκα και βαρύ Μάνο, γιατί μας βγάζεις τόσους πολλούς εμάς τους άθεους; (Πλάκα κάνω, μη σαλτάρεις.) Δηλαδή και τα εκατομμύρια των πιστών που κάνουν τάματα, προσκυνούν εικόνες αγίων, λένε “ο άγιος [...] να σε φυλάει” και παρεμφερή λαο-γραφικά, είναι όλοι άσχετοι με την Ορθοδοξία; Ο παπάς, κάθε φορά που περιφέρει την εικόνα του πολιούχου αγίου, είναι άσχετος και τις άλλες φορές σχετικός;

Πάντως, είτε σ’ αρέσει είτε όχι, δεν αλλάζει κάτι: οι πολυθεϊστές προσεύχονται σε πολλά διαφορετικά πρόσωπα, οι χριστιανοί το ίδιο. Και μάλιστα, ό,τι χάρη θα ζητούσαν οι πιστοί από τον Τζίζας τη ζητούν και από τον τελευταίο άγιο, σαν να είβαι ίσα κι όμοια ο άνθρωπος με το γιό του Θεού. Κατάλαβες το πνεύμα της ανάρτησης, ή θες κι άλλο πρόγκημα για να το πιάσεις;

 
At 5/20/2013 03:08:00 π.μ., Anonymous ChrisMrSly said...

"Ααα, αίσχος! Πριν δυο χρόνια, σε άλλο ιστολόγιο, σε άλλη κουβέντα, είχε γράψει κάτι που μου φάνηκε παράξενο!"

Μαν, παίζει να είσαι ο μεγαλύτερος βλάκας που έχω δει.

 
At 5/21/2013 12:42:00 π.μ., Anonymous Inquiring Mind said...

Man, να πεις τη μάνα σου! Α να χαθείς très banal ζωντόβολο δυο χρόνια και δεν άλλαξες ούτε στο νυχάκι του ποδιού σου. Εγώ φταίω που ασχολούμαι μαζί σας. Oh mon dieu, συγχύστηκα πάλι. :(

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home