Τρίτη, Απριλίου 09, 2013

Σ' ένα καρέ τυφλών

Άκουγα τον Πρετεντέρη να επαινεί χθες βράδυ τον εαυτό του κι αναρωτήθηκα αν τα πιστεύει αυτά που λέει ή όχι. Κατέληξα πως άλλοι μπορεί να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, αλλά αυτός όχι. Είναι εξόχως συμβολικό πως το εμετικό του άρθρο δημοσιεύτηκε ελάχιστες μέρες μετά την παρουσίαση του βιβλίου του, στην οποία παρέστη σύσσωμη -σύσσωμη όμως- η κορυφή της οικονομικής και πολιτικής πυραμίδας. Δεν έχει υπάρξει διαχρονικότερο βαποράκι του συστημικού μίσους από τον Γιάννη Πρετεντέρη, κι όμως ήταν όλοι εκεί για να αποτίσουν τιμές. Σε ανταπόδοση έγραψε το άρθρο - καθρέφτη, όχι μόνο του ίδιου, αλλά τελικά και αυτής ακριβώς της κορυφής.
Τέσσερεις επιφανείς χρυσαυγίτες, κι ο Τράγκας δίπλα τους πέντε. Έχουμε μπει για τα καλά στην δεύτερη φάση του μνημονίου, όπου τα καθ' όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης φαινομενικά ακλόνητα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, έχουν δώσει τη θέση τους σε προχαοτικά συμπτώματα. Όπως ακριβώς λοιπόν σήμερα ενώνουν την Εθνική με την Εurobank κι αύριο την ξε-ενώνουν, έτσι κι ο Σκάι δίνει εκπομπή στον Τράγκα, γιατί κατάλαβε πως τα καλά επικοινωνιακά χρόνια του Μπάμπη Παπαδημητρίου και του Ανδρέα Λοβέρδου πέρασαν, γιατί κατάλαβε πως όταν τελειώνουν τα αποθέματα μεταρρυθμιστικής ανόρθωσης που μπορείς να πουλήσεις, πρέπει η εποχή των χαλασμάτων που πέφτουν σαν το χαλάζι να μην σε βρει εντελώς απροετοίμαστο. Οι τράπεζες ετοιμάζονται να περάσουν σε γερμανικά χέρια, οπότε σε μια επιχείρηση αντίπραξης παίρνουμε το ναζισμό στα δικά μας ελληνικά χέρια, μέσω του Ταμείου Νεοναζιστικής Σταθερότητας.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης όπως είναι γνωστό τοις πάσι δεν έχει καμία σχέση με την Αegean, κάνει λοιπόν αγωγή και ζητάει μισό εκατομμυριάκι από τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος περνά τα βράδια του δεχόμενος απειλές από αγνώστους.
Εγώ πάλι, που δεν τολμά να με απειλήσει κανείς, γιατί ξέρει πως το επόμενο πρωί θα τον τσιμεντώσω, περνώ τα βράδια μου βλέποντας ταινιούλες, σειρούλες, ντοκιμαντεράκια, όπως αυτό εδώ για τον Κιούμπρικ, στο οποίο σε μια φάση (στο 48:20 για την ακρίβεια), ο Άρθουρ Κλαρκ λέει, πως πίσω από τον καθένα μας στέκονται τριάντα φαντάσματα, αφού αυτή είναι η αναλογία μεταξύ των ανθρώπων που έζησαν στο παρελθόν και των ανθρώπων που ζουν τώρα. Η φράση είναι απόσπασμα από το «2001». Ωραία πρόζα: "Behind every man now alive stand thirty ghosts, for that is the ratio by which the dead outnumber the living". Από όταν το έγραψε η αναλογία θα έχει αλλάξει ελαφρώς, πάντως κάπου εκεί γύρω θα είναι. Τρεις δεκάδες νεκροί νοματαίοι πίσω μου. Τους πιάνω κουβέντα. Τους ρωτάω για τον μεσαίωνα, την αρχαιότητα, τη βιομηχανική επανάσταση, για τότε που ζούσαν σε σπηλιές. Ο καθένας τους έχει να μου διηγηθεί κάτι ενδιαφέρον. Εγώ τους λέω για γκρίζα μαλλιά και μπλε κάρτες, τους μιλάω για την αφρικανική σκόνη που έκρυβε τον όμορφο ελληνικό ουρανό μας, τον υπέροχο ελληνικό μας ήλιο. Μου απαντούν πως όταν έρθει η Χρυσή Αυγή στα πράγματα η σκόνη θα φύγει φοβισμένη από μόνη της και δεν θα χρειαστεί καν να τη διώξει η νέα κυβέρνηση. Πως από τη Ζωή μπορεί κανείς να γλιτώσει, όπως κι από τον Κασιδιάρη, αλλά από τη Ζωή Κασιδιάρη κανείς. Ο Φώτης Κουβέλης χειροκροτά νηφάλια κι ο Σπύρος Λυκούδης εξηγεί πως η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα και πως οι Έλληνες ζεσταίνονται με το πετρέλαιο των ξένων. Ολοένα και συχνότερα πλέον, ένας αόρατος τοίχος ματαιότητας ορθώνεται μπροστά σε ποστάκια που δεν βρίσκουν το λόγο να γραφτούν, αλλά αφού η σκόνη έφυγε και βγήκε ο ήλιος, τα ποστ διαπασών. 

7 Comments:

At 4/09/2013 09:22:00 μ.μ., Anonymous ΑΝΝΑ said...

Ευτυχώς, εσύ ο ίδιος έχεις οξύτατη όραση. Μόνο που καμιά φορά σου ξεφεύγουν κάτι μικροπραγματάκια.

Ολόκληρο Καμμένο είχες μπροστά στα μάτια σου και δεν τον πρόσεξες!

 
At 4/10/2013 12:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μέρα με τη μέρα ζώντας γράφουμε το μανιφέστο της ήττας μας (copyright Άντζελα Δημητρακάκη).
Και ειλικρινά δεν ξέρω πώς μπορεί αυτό να σταματήσει χωρίς αίμα, χωρίς εμφύλιο, χωρίς γύψο. Αλλά και πάλι σκέφτομαι την υπέροχη κυκλικότητα αυτών των φαινομένων, την αιώνια επιστροφή τους εδώ πέρα. Μια χώρα δοτή, που δημιουργήθηκε από και ελέω των "Μεγάλων Δυνάμεων", μια χώρα με την ακροδεξιά σε μικρές και μεγάλες παρενθέσεις ογδόντα σχεδόν χρόνια τώρα, τι φρούτα να βγάλει;
Γιάννης1975

 
At 4/10/2013 02:24:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Διάβασα το μεγάλο κείμενο σου και θυμήθηκα αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=URiUgFtcSNI
Για να σε τσαντίσω όμως λίγο και για να σου υπενθυμίσω ποιο
είναι το πραγματικό πολιτιστικό υπόβαθρο της Μεγάλη μας Τάξης
που αποφασίζει για όλα, σου στέλνω και αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=uKtKpIn2Sk8

 
At 4/11/2013 12:22:00 μ.μ., Blogger J95 said...

Δράττομαι της ευκαιρίας να θυμίσω ότι το βίντεο είναι από απεργία ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ για να ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ το ορυχείο τους.

Ξέρεις σαν τους βρωμιάρηδες γενίτσαρους της Χαλικιδικής που τα παιδιά τους τρώνε ξύλο από τους οικολόγους που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 
At 4/11/2013 08:44:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

...όταν γράφεις ένα άρθρο 420 λέξεων για τον Τσάβες και λες 824 ψέματα για αυτόν, όπως έκανε σε άλλο μνημειώδες άρθρο του ο κ. Πρετεντέρης, σιγά που δεν θα την πέσεις στην κυρία Κωνσταντοπούλου...

...............

----j95: Δράττομαι της ευκαιρίας να θυμίσω ότι το βίντεο είναι από απεργία ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ για να ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ το ορυχείο τους.----

Το ορυχείο είναι δικό τους, τους ανήκει; ή έτσι παραμυθιάζουν τους ανθρακωρύχους τα βρωμοτσιράκια των αφεντικών;

 
At 4/12/2013 04:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τι κάνεις φίλε;

Ξεκίνησα να σου γράψω ότι με έκανες να γελάσω, κάτι που δεν ήταν εύκολο σήμερα.

Ωστόσο, μετά την ανάγνωση των σχολίων είπα να γράψω και λίγα ακόμη. Διάβασα το άρθρο του Ντερμπεντέρη, όπως τον έλεγε ο πατέρας της Ζωής.
Την άποψη μου γι' αυτόν τον ακατανόμαστο του πολιτικού συστήματος την ξέρεις. Θεωρώ ότι μία ευνομούμενη κοινωνία θα τον είχε αποβάλει από τους κόλπους της με συνοπτικές διαδικασίες. Απορρίποντας δηλαδή το φασιστικό και συνάμα δουλικό περιεχόμενο της δουλειάς του. Αλλά η κοινωνία μας δεν είναι ευνομούμενη. Άρα το κοινωνικό συμβόλαιο παρα-βιάζεται.
Προσπερνώντας λοιπόν αυτό το γελοίο υποκείμενο που πετάει μπουκάλια στα γήπεδα, και πρωθυπουργοί του γλύφουν τα αρχίδια γιατί το θεωρούν υποχρεωτικό, θέλω να μείνω στο ερώτημα πότε παραβιάζεται το συμβόλαιο.
Το συμβόλαιο παραβιάζεται φιλαράκι όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη.
Και αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία, πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό το φρικιό συμβάλει με τη στάση της στο να μην υπάρχει δικαιοσύνη, Δεν μπορείς να είσαι αριστερός βουλευτής και να υπερασπίζεται κατηγορούμενους για βιασμό. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Διαφορετικά, ο Καίσαρας είναι κέρατας και φαίνεται. Πρέπει κάποτε να εκλείψουν οι σχετικισμοί. Γιατί είναι αυτή η ανοχή που οδηγεί τα μαύρα φίδια να βγαίνουν από τις φωλιές τους. Ναι, εμετικος ο παραλληλισμός των άκρων του Πριτέντιους. Αλλά άλλο τόσο εμετικό το άρθρο του Στάθη, που αταβιστικά την υπερασπίζεται επειδή είναι αριστερή. Μου θυμίζει τον πατέρα μου. Οταν έχανε η ομάδαρα έφταιγε πάντα η διαιτησία. Ε, όχι δεν φταίει η διαιτησία. Φταίει η ομάδα. Ποιος είναι ο πολιτικός πολιτισμός που προάγει η Ζωή; Και μην ακούσω ότι είναι καλύτερη από τους ΒαγγελόΑντώνηδες, γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Πρέπει να είναι απλώς καλύτερη. ΤΕΛΕΙΑ. Και αυτό που είναι δυστυχώς δεν είναι τίποτε άλλο από εκπρόσωπος μίας οικογενειακής κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας, που προάγει τον λαϊκισμό. Σπίτι της λοιπόν.

 
At 4/12/2013 06:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το δικαίωμα στην εργασία είναι ανεξάρτητο της καθαρότητας του αφεντικού Κατερίνα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home