Κυριακή, Ιανουαρίου 20, 2013

H Bία και η Καθαρίστρια

Μας έλειψε πολύ τους τελευταίους μήνες, δεν είχαμε μάθει μακριά της, κι έτσι τώρα στο come back της δεν την χορταίνουμε. Στις οθόνες μας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας (ή πρώην πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ, ή πρόεδρος της πρώην ΔΗ.ΣΥ, ή whatever). Παρακολουθούμε στις ειδήσεις απόσπασμα ομιλίας της στη Βουλή, όπου προσφέρει ορολογικές διευκρινίσεις: «Βία και τρομοκρατία είναι τα τρία παιδιά που χάσανε τη ζωή τους στη Marfin διότι δικαιούνταν να δουλέψουν, είναι το 45άρι, είναι τα γκαζάκια, είναι ότι σήμερα οι καθηγητές της ΑΣΟΕΕ διστάζουν να μπουν στη σχολή διότι φοβούνται για τη ζωή τους. Βία και τρομοκρατία είναι να δέρνουν τον Αιγύπτιο εργάτη μέσα στο σπίτι του και να τον στέλνουν στο νοσοκομείο, όχι διότι δεν είναι καλός εργάτης, αλλά επειδή είναι Αιγύπτιος». Δεν γνωρίζω αν το να μην είναι κανείς καλός εργάτης συνιστά μια πιο εύλογη αιτία για να τον στέλνεις στο νοσοκομείο (εκτός κι αν εδώ προφητεύεται το επόμενο εξελικτικό στάδιο του καπιταλισμού), το θέμα πάντως είναι πως εκείνο που τα κανάλια δεν έκριναν τόσο σκόπιμο να δείξουν ήταν η αφορμή για το λογύδριο. Κι η αφορμή ήταν μια αποστροφή λόγου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που αναφερόμενος στην απόλυση 300 περίπου καθαριστριών των ΔΟΥ (οι οποίες αμείβονταν με το αστρονομικό ποσό των 325 ευρώ καθαρά τον μήνα) είχε αναρωτηθεί: «Αυτό δεν είναι βία, δεν είναι τρομοκρατία;». 
Οι αόρατες, εξορισμένες από τον μέινστριμ μιντιακό λόγο καθαρίστριες, επανέρχονται αιφνιδίως από την πίσω πόρτα. Όχι ως μέλη της εργατικής τάξης, αλλά ως πιθανά θύματα τρομοκρατίας. Η σφαίρα που βρήκε το γραφείο του Πρωθυπουργού ξεσηκώνει αγανάκτηση: κι αν την ώρα εκείνη ήταν εκεί μια καθαρίστρια; 
Τι θέλω να πω; Ότι επειδή ήταν 3 το πρωί ήταν δύσκολο να υπάρχει στο γραφείο καθαρίστρια; Ότι οι σφαίρες που εξοστρακίζονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι κατά παράδοση οι αστυνομικές; Τίποτα από τα δύο. Και τίποτα πιο αποκρουστικό από τα καλάσνικοφ. Γιατί το επιχείρημα περί βίας είναι τελικά το ακριβώς αντίστροφο: αν μισείς τα καλάσνικοφ τα μισείς επειδή είναι καλάσνικοφ. Και το καλάσνικοφ είναι κάτι ριζικά διαφορετικό από το γιαούρτι, τη λεκτική αποδοκιμασία στο δρόμο ή την πολιτική κριτική κατά καναλαρχών και μεγαλοδημοσιογράφων. Όταν λοιπόν αυτά είτε τα τσουβαλιάζεις στην ίδια κατηγορία «βίας» με τα καλάσνικοφ είτε τα αναγορεύεις σε προπαρασκευαστικο τους στάδιο, τότε ή δεν μισείς τα καλάσνικοφ αρκετά ή το πρόβλημά σου δεν είναι τα καλάσνικοφ, αλλά οτιδήποτε στρέφεται εναντίον των συμφερόντων σου.
Τι ρόλο έχει λοιπόν το υποκείμενο «καθαρίστρια» στο δημόσιο διάλογο; Η καθαρίστρια που απολύεται από τη ΔΟΥ δεν θα βρει θέση στα δελτία ειδήσεων. Η καθαρίστρια ως μέλος της εργατικής τάξης, όπως και ίδια η έννοια της εργατικής τάξης, δεν έχουν θέση στο δημόσιο διάλογο. Είμαι σαράντα ετών και μέχρι πάρα πολύ πρόσφατα δεν χρησιμοποιούσα καν τον όρο «εργατική τάξη». Πάρα πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε σε μια εποχή που θεωρούσαμε ότι ο όρος ανήκε χρονικά και τοπικά κάπου αλλού. Τελικά εμείς ήμασταν αλλού για αλλού. 
Έτσι ο Θοδωρής Αθερίδης εξηγεί στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου την «φρικτή αλήθεια που πρέπει να μάθει ο κάθε άνθρωπος»: «Εφόσον αγαπάμε τον καπιταλισμό πρέπει να κάτσουμε να την πιούμε τώρα ... Είναι σαν να κάθεσαι σε ένα τραπέζι, να παίζεις χαρτιά και την ώρα που χάνεις να αρχίσεις να γκρινιάζεις». Καπιταλισμό δεν ήθελε κι η χαρτοπαίκτρια καθαρίστρια της ΔΟΥ; Ας καινοτομήσει, ας δει τις προτάσεις Λοβέρδου για τη νέα επιχειρηματικότητα ή ας τον πιεί. Σε κάθε περίπτωση -και για να είμαστε εννοιολογικά καθαροί- αν εξαθλιωθεί και πεθάνει από την πείνα, δεν θα έχει πεθάνει ούτε βίαια ούτε άνομα. Θα έχει πεθάνει ειρηνικά και νόμιμα, θα έχει πεθάνει λόγω χρεοκοπίας, θα έχει πεθάνει επειδή όπως ομολογεί κι ο Γιάννης Πρετεντέρης: «Όλοι ζήσαμε ένα όνειρο». Το όνειρο των 325 ευρώ λαμβάνει τέλος. Με τα λόγια του Αθερίδη: «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχει αξιοπρέπεια, ψηλά το κεφάλι και θα κάτσουμε να τον πιούμε τώρα». «Σκάσε και κολύμπα» προσθέτει ο Κωστόπουλος.
(Κείμενο γραμμένο για την Ελευθεροτυπία)

33 Comments:

At 1/21/2013 05:15:00 π.μ., Anonymous Στρεψόδικος said...

Ο αγώνας για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης είναι κάτι ριζικά διαφορετικό από τη βία των καλάσνικοφ. Όταν λοιπόν αυτά τα τσουβαλιάζεις στην ίδια κατηγορία «αγώνα» είτε με την αναγόρευση των καλάσνικοφ σε προπαρασκευαστικό στάδιο ενός επιδιωκόμενου κοινωνικού μετασχηματισμού είτε με την ανοχή και την αποδοχή της βίας ως αναγκαία συνέπεια της σκληρής πραγματικότητας, τότε ή δεν μισείς τα καλάσνικοφ αρκετά ή το πρόβλημά σου δεν είναι τα καλάσνικοφ, αλλά η ελλιπής αγάπη σου για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

 
At 1/21/2013 11:33:00 π.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Νεοφιλελεύθερος δημοσιογράφος-blogger πρέπει να έχει επιφυλάξεις πάντως για το αν το καλάσνικοφ είναι κάτι ριζικά διαφορετικό από το γιαούρτι, και μάλλον κατανοεί τις τσουβαλιασμένες ανησυχίες της κυρίας πρώην προεδρου. Μόνον τον ειρηνικό ακτιβισμό δεν θεωρεί βία. Για τα γιαούρτια, λέει, έχει μια επιφύλαξη. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι, λέει, φθορά ξένης περιουσίας "γιατί δεν ξέρεις αν ο γιαουρτωθείς έχει τα χιλιαρικάκια για να αντικαταστήσει" το γιαουρτωμένο κοστούμι.

Θεωρεί δεδομένο ότι οι γιαουρτωμένοι δεν καταδέχονται να πάνε τα γιαουρτωμένα τους στο καθαριστήριο και ούτε γάτος ούτε ζημιά. Ούτε βέβαια, περνά από το μυαλό του δημοσιογράφου-μπλόγκερ ότι μπορούν να αγοράσουν φθηνότερο κοστούμι για να γλιτώσουν "τα χιλιαρικάκια". Και, κυρίως, ένας Μάριος Αντουανέτος δεν μπορεί να σκεφτεί πόσοι μισθοί καθαρίστριας κάνουν τα χιλιαρικάκια του γιαουρτωμένου κοστουμιού.

 
At 1/21/2013 01:14:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

Επίσης, το να χαραμίσεις ένα γιαούτρι σε περίοδο κρίσης αντί να το δώσεις σε κάποιον που πεινάει, κάνει το έγκλημα αυτό ακόμα μεγαλύτερο.

 
At 1/21/2013 01:49:00 μ.μ., Blogger J95 said...

επίσης η Ελευθεροτυπία είναι κομπίνα στυλ "Νέος Πανιώνιος" με κάμποσες εκατοντάδες απλήρωτους/απολυμένους πίσω της αλλά ΟΚ είναι τόσο της μόδας να ανησυχείς για τις καθαρίστριες των ΔΟΥ στις σελίδες της.

 
At 1/21/2013 01:55:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Καλή αρχή

 
At 1/21/2013 03:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

1. Συγχαρητήρια για την προαγωγή, από την μνημονιακή Καθημερινή στην αμαρτωλή νέα ελευθεροτυπία είναι μια κάποια πρόοδος. Οι αναστολές είναι για τους άλλους.
2. Κανένα σχόλιο από εσένα τουλάχιστον για τη λαφαζάνειο ρήση να περιμένουμε; Είναι βία και τρομοκρατία σαν τα καλάσνικοφ η απόλυση των καθαριστριών; Είναι βία σαν το γιαούρτι; Είναι βία σαν το ξύλο στον μπόγδανο, τον Soloup και δεν ξέρω ποιον άλλο; Σαν τη δολοφονία του Πακιστανού; Πόσο της βάζεις στο βιαιόμετρο;
3. Ξέχνα για λίγο τις καθαρίστριες των 325 Ευρώ (πάντως η αλλοδαπή κυρία που καθαρίζει σε σπίτι γνωστών μου παίρνει 500 Ευρώ μαύρα για 4 εξάωρα, κάτι δεν πάει καλά εδώ).
Για τους υπόλοιπους, για εσένα, μήπως ισχύουν έστω και λίγο αυτά που λέει ο Αθερίδης; π.χ. ο γιος σου γεννήθηκε σε ιδιωτικό ή δημόσιο μαιευτήριο; σε τι δωμάτιο; Αν γεννιόταν τώρα θα πήγαινες στο ίδιο; Μάλλον όχι, οπότε αν θέλεις (θέλουμε) καπιταλισμό, για να έχουμε και οι ευαίσθητοι αριστεροί τις ελευθεροτυπίες και τα unfollow μας, τον πούλο.

Κροστάνδη7

 
At 1/21/2013 07:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μόνο σε μια εφημερίδα της -χαμηλής-στάθμης της Ελευθεροτυπίας θα μπορούσε να δημοσιευτεί ένα τέτοιο άρθρο, όπου τσουβαλιάζονται άκριτα τα πάντα, πασπαλίζονται με ανέξοδη υπερευαισθησία και σερβίρονται σε ένα κοινό, του οποίου η έλλειψη κριτικής κανότητας θεωρείται δεδομένη.

 
At 1/21/2013 08:46:00 μ.μ., Anonymous blackboy1955 said...

O καπιταλισμός γίνεται κανονικός καπιταλισμός (νεοφιλελεύθερος).
Φταίμε γιατί δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Υπερβολική εμπιστοσύνη στις πολιτικές ικανότητες-δυνάμεις των λαϊκών τάξεων. Δεν πιστεύαμε τις ίδιες μας τις θεωρίες!!

Αναρωτιέμαι αν όσοι σου την πέφτουν γιατί προσπαθείς να υπερασπιστείς εργάτες έχουν, αυτοί και τα παιδιά τους, τόσα λεφτά που τους εγγυώνται την δια βίου τρυφηλή ζωή του εισοδηματία. Σε αντίθετη περίπτωση να ετοιμάζονται να τον πιουν (το πικρό καφέ).

Και κάτι τελευταίο για τη βία. Τα κοινωνικά φαινόμενα δεν ρωτούν κανένα. Απλώς ξεσπούν και παρασέρνουν όπως το ορμητικό ποτάμι. Αν υπάρχει μια περίπτωση ν' αποφύγουμε το αιματοκύλισμα είναι η ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών για όλους τους πολίτες. Όπως αυτοί:
http://dhmokratiatwragiaolous.wordpress.com/

 
At 1/21/2013 09:32:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

"Καπιταλισμό δεν ήθελε κι η χαρτοπαίκτρια καθαρίστρια της ΔΟΥ;"

Πάντως οι καθαρίστριες από τις βόρειες γειτονικές χώρες ξενοπλένουν έχοντας αφήσει πίσω τα σπίτια τους και τα παιδιά τους ακριβώς επειδή έυχε να γεννηθούν εκεί που είχε ανατραπεί ο καπιταλισμός για το καλύτερο αύριο της εγατικής τάξης.

Αν στα 40 έμαθες περί εργατικής τάξης, Ολντ, αυτή τη σύνδεση σε ποιά ηλικία θα την κάνεις;

 
At 1/21/2013 10:09:00 μ.μ., Anonymous blackboy1955 said...

ΒΑΠ: "εκεί που είχε ανατραπεί ο καπιταλισμός για το καλύτερο αύριο της εργατικής τάξης."

Είχε ανατραπεί ή είχε μετατραπεί σε κρατικό καπιταλισμό από μια απολυταρχική γραφειοκρατία;

Καταλαβαίνω βέβαια πως ίσως εννοείτε το κλασσικό επιχείρημα: "είδατε που καταλήγουν τα εγχειρήματα εξόδου απ' το καπιταλισμό; Καθίστε καλύτερα στ' αυγά σας." Η απάντηση θα μπορούσε να ήταν "Μαθαίνουμε απ' τα λάθη μας. Την άλλη φορά θα το κάνουμε σωστά!"

 
At 1/22/2013 09:00:00 μ.μ., Blogger J95 said...

επίσης μια και το θυμήθηκα, μήπως η πρώην πρόεδρος της ΔΗΣΥ ή whatever εκτός από το να μη τη χορταίνεις έχει και την ιδιότητα ότι σφάξανε τον άντρα της "λαϊκή αγωνιστέ";

 
At 1/22/2013 09:57:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Μαθαίνουμε απ' τα λάθη μας. Την άλλη φορά θα το κάνουμε σωστά!"

Με τη διαφορά βέβαια πως τέτοιο ανόητο αντεπιχείρημα μπορεί να ξεστομίσει άνετα και ένας χρυσαυγίτης όταν αναφέρονται σε σκελετούς της δικής του ντουλάπας. Οπότε αν νομίζεις οτι με αυτή την ατάκα βρήκες σοβαρό αντίδοτο για να νιώθεις πως μπορείς με τουπέ και άνεση να πουλάς εκ νέου αταξικά οράματα, παρ' το αλλιώς γιατί βρίσκει.

 
At 1/24/2013 12:41:00 π.μ., Anonymous blackboy1955 said...

Ανώνυμε (1/22/2013 09:57:00 μ.μ.)

Το πρώτο θέμα είναι τι θέλει να κάνει σωστά ένας χρυσαυγίτης. Γνωρίζεις ή πρέπει να σου μάθω να διακρίνεις;

Δεν πουλάω αταξικά οράματα. Τη γνώμη μου λέω κι όσοι πιστοί προσέλθετε. Απαγορεύεται;

Δεν νομίζω πως βρίσκει.

 
At 1/24/2013 06:15:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο ψηφοφόρος της χρυσής αυγής λέει οτι θέλει να λύσει το πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης, πως θέλει να κερδίσει την εθνική του αξιοπρέπεια, πως θα βάλει τάξη στην ασυδοσία της σεξουαλική χυδαιότητας, θα καθαρίσει την κοινωνία από τα νακρωτικα, κλπ. Αυτό πιστεύει ο ψηφοφόρος, σίγουρος πως το κόμμα που ψηφίζει θα τα πραγματοποιήσει όλα αυτά χωρίς να φτάσει στο σημείο των ναζί της γερμανίας του ‘30. Τώρα βέβαια (σου λέει ο ποιητής) αν σημειωθούν κατά τόπους και μερικά έκτροπα, «ε έτσι γίνονται αυτές οι δουλείες, όχι με τίλιο και χαμομήλι, συμβαίνουν και χοντράδες χωρίς να το θέλεις».

Τηρουμένων των αναλογιών, σε τι διαφέρει η όλη ρητορική με το επαναστατικό όραμα του ριζοσπαστικώς αριστερού ψηφοφόρου που μας υπόσχεται πως «αυτή τη φορά το πράγμα δεν θα ξεφύγει, εμπιστευθείτε με καλέ κύριε, θα επαναστατήσω χωρίς να ανοίξει μύτη αθώου, μόνο τους Βαρδινογιάννηδες, Πάγκαλους και τους Λάτσηδες θα σαπίσω στο ξύλο»; Ο ένας ορέγεται φυλετική καθαρότητα, ο άλλος ταξική. Και μας καλείτε και οι δυο να σας προτιμήσουμε για να απαλλαγούμε από τους δωσίλογους.

 
At 1/26/2013 03:04:00 π.μ., Anonymous blackboy1955 said...

Νομίζετε στ' αλήθεια ότι για να πραγματώσει τους στόχους του ο χρυσαυγίτης δεν χρειάζεται να εξοντώσει τους αντιπάλους του (εβραίους, αριστερούς, ομοφυλόφιλους, συνδικαλιστές και λοιπά "μιάσματα");

Κατά τη γνώμη μου για να πραγματώσει το στόχο τους ένας αριστερός δεν χρειάζεται να εξοντώσει τους αστούς. Αρκεί να τους αφαιρέσει την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Μετά θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους εμάς τους υπόλοιπους. Ισότης χαρά και δικαιοσύνη.

Σας φαίνονται ακόμα ίδια τα άκρα;

 
At 1/26/2013 11:03:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οπότε αν ο έχον προσωπική περιουσία αστός σου πει «δεν τη δίνω στις μάζες» εσύ θα κάτσεις να το κουβεντιάσεις μέχρι να πεισθεί από αναλύσεις θέσεων του Μάρξ και του Μπακούνιν μπας και μαλακώσει και το δει αλλιώς. Έτσι θα το κάνεις μου λες.
Όσο για τον χρυσαυγίτη βεβαίως και θα βρει φόρμουλα να «απαλλαγεί» από τους ενοχλητικούς χωρίς να τους εξοντώνει αφού πλέον έχει ενημερωθεί αλλά και ενστικτωδώς καταλαβαίνει πως αν ξεκινήσει να κάνει τις τραγικές αισχρότητες του παρελθόντος θα του έρθει εδώ όλο το ΝΑΤΟ και θα τον απομακρύνει από την εξουσία πριν προλάβει να βήξει. Στην Ελλάδα βρίσκεται, όχι στο Σουδάν, τη Συρία ή την Καμπόζη.
Κοίταξε βέβαια, ακριβώς ίδιος με τον χρυσαυγίτη δεν είσαι, αλίμονο. Αν και δε νομίζω οτι αυτή η διαπίστωση περιποιεί κάποιου είδους τιμή, μάλλον μειωτικά λειτουργεί απέναντι στα αταξικά σας οράματα, τα οποία μάλιστα θέλετε και να τεθούν σε εφαρμογή εδώ και τώρα.

 
At 1/27/2013 07:18:00 π.μ., Anonymous blackboy1955 said...

Διαπιστώσεις: 1) δεν αντιλαμβάνεστε λεπτές αλλά και χοντρές διακρίσεις 2) αλλάζετε θέμα δια της ολισθήσεως.

Και εξηγούμαι:

Είναι άλλο πράγμα η προσωπική περιουσία (σπίτι, χωράφι, αυτοκίνητο) κι άλλο η κατοχή μέσων παραγωγής. Η απαλλοτρίωση λόγω δημοσίου συμφέροντος προβλέπεται και απ'το ισχύον αστικό δίκαιο.

Προς το παρόν οι χρυσαυγίτες σκοτώνουν πακιστανούς. Δεν έχουν βρει άλλη φόρμουλα. Μήπως μπορείτε να τους βοηθήσετε; Όσο για το ΝΑΤΟ δεν έχει κινηθεί ακόμα. Έχει άλλες δουλειές (Αφγανιστάν, Μάλι, κ.λ.π.). Εξάγει "δημοκρατία" δια των όπλων.

Το αν και πότε θα τεθούν σε εφαρμογή σοσιαλιστικές πολιτικές είναι αποκλειστικά θέμα δημοκρατίας. Όταν το αποφασίσουν οι πολίτες μέσω δημοψηφισμάτων.

 
At 1/27/2013 09:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν η ανάγνωση της ειδησεογραφίας σου επιτρέπει να δηλώνεις πως “οι χρυσαυγίτες συλλήβδην μαχαιρώνουν πακιστανούς” ή να υπονοείς πως οι ψηφοφόροι της χ.α. τα μαχαιρώματα τα έχουν για προπόνηση, τότε και οι αριστεροί βάζουν βόμβες και άμα λάχει σκοτώνουν και κανένα μπάτσο έξω απο αστυνομικά τμήματα με καλάσνικοφ.

 
At 1/28/2013 12:01:00 μ.μ., Blogger mitsaras said...

Άσε τις σαχλαμάρες, Ανώνυμε (1/27/2013 09:54:00 μ.μ). Ο Κασιδιάρης, ο βουλευτής σου, έχει βιαιοπραγήσει δημοσίως και έχει παρακινήσει δημοσίως και απροκάλυπτα τους άλλους Χρυσαυγίτες να δολοφονούν μετανάστες «βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας». Δεν υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα από το χώρο της κοινοβουλευτικής αριστεράς.

 
At 1/29/2013 12:43:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

mitsaras είσαι σοβαρός τώρα; Δεν πάει πολύς καιρός που Γ.Γ. του ΚΚΕ ήταν ο σφαγέας Χαρίλαος Φλωράκης (καπετάν Γιώτης). Από που να το πιάσει και που να τελειώσει κανείς στον χώρο της αριστεράς η οποία όπως λένε και η φασίστες, δεν έχει τόσο ιστορία όσο ποινικό μητρώο. Επίσης δεν είμαι χρυσαυγίτης αλλά με κάτι τέτοιες ανοησίες ενδεχομένως και να γίνω.

 
At 1/29/2013 09:46:00 π.μ., Blogger mitsaras said...

Συγκεντρώσου, Ανώνυμε. Έχουμε 2013 και αυτός δεν είναι ο χώρος να συζητάμε για τον εμφύλιο και τους «σφαγείς» εκατέρωθεν. Εδώ μιλάμε για τους σύγχρονους σφαγείς με τους οποίους φλερτάρεις. Παρεμπιπτόντως, τις απειλές ότι θα γίνεις χρυσαυγίτης τις έχω γραμμένες.

 
At 1/29/2013 03:51:00 μ.μ., Anonymous blackboy1955 said...

Είσαι και δεν το ξέρεις.

Τέλος η συζήτηση.

 
At 1/29/2013 07:36:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πάντως οι φασίστες μέσα στην χυδαιότητά τους έχουν την εντιμότητα να παραδέχονται πως αν δεν κυλιστούν στη λάσπη, αυτά που θέλουν να πετύχουν δεν θα επιτευχθούν.
Κάποιοι άλλοι της απέναντι πλευράς νομίζουν οτι θα φέρουν την αταξική ανατροπή χωρίς να ανοίξει μύτη στην κοινωνία και σπρώχνουν προς τα εκεί. Κι αν έρθει η ώρα που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις όποιες ακρότητες, θα γυρίσουν και θα πουν «εμείς δεν το είχαμε φανταστεί έτσι, έγινε λάθος, έπρεπε να είχε γίνει αλλιώς, δεν έχω σχέση εγώ με αυτό που έγινε, ντροπή σε όποιους εξέτρεψαν την επανάσταση από τις ηθικές τις ράγες». Και θα γράφουν λογοτεχνικά πονήματα σχετικά με το πόσο διαφορετικά όνειρα είχαν για την επανάσταση και τι λάθος δρόμο πήρε. Ύστερα θα βάζει να πιει μια coca-cola να φύγει το φούσκωμα και θα πηγαίνει παρακάτω, στην επόμενη προσπάθεια.

 
At 1/30/2013 03:35:00 μ.μ., Blogger mitsaras said...

Ανώνυμε, νομίζω πως το σχόλιό σου «Μα δεν το είπα ως απειλή...κτλ» το ανέβασες κατά λάθος σε άλλη ανάρτηση, ενώ μάλλον απευθυνόταν σε μένα. Τέλος πάντων, εγώ δεν σου επισημαίνω «πως τα δυο άκρα δεν είναι ακριβώς ολόιδια». Εγώ σου επισημαίνω πως ο ψηφοφόρος της ΧΑ δεν έχει καμιά αντιστοιχία με τον αριστερό ψηφοφόρο, γιατί ο μεν ψηφίζει συμμορίες μαχαιροβγαλτών και ομολογημένους δολοφόνους και ο άλλος πολιτικά κόμματα που, ακόμα και αν δεχτούμε πως δεν είναι όλα όσα λένε και κάνουν εντός των πλαισίων της νομιμότητας, τουλάχιστον δεν είναι κακουργήματα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ το πολύ πολύ να παρακινήσουν τα μέλη τους να κάνουν μια καταχραστική απεργία, ενώ η ΧΑ παρακινεί τα μέλη της να μαχαιρώνουν Πακιστανούς.

Το ότι σου φαίνεται ασήμαντη η διαφορά μεταξύ μιας καταχραστικής απεργίας και ενός μαχαιρώματος ενός Πακιστανού έχει να κάνει με το πως αξιολογείς τη ζωή ενός Πακιστανού. Αφού αυτή είναι η άποψή σου λοιπόν, ψήφισε ΧΑ εκατό φορές. Αλλά άσε τα περί «ανοησιών» που ενδεχομένως θα σε κάνουν χρυσαυγίτη. Αν κάτι σε κάνει χρυσαυγίτη θα είναι το δικό σου σύστημα αξιών και μόνο.

 
At 1/30/2013 07:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

«Μαχαιρώστε Πακιστανούς» αποκλείεται να έχει πει ο αρχηγός τους. Απλώς, όπως η όροι και η φρασεολογία στην κριτική της ακροαριστεράς για το Κεφάλαιο και τις τράπεζες μπορεί να καταλήξουν σε καταστάσεις Marfin, έτσι και ο τρόπος που μιλάει η ηγεσία των χρυσαυγιτών μπορεί να οδηγήσει μέλη της στο να μαχαιρώσουν Πακιστανούς.
Όσο για το σύστημα αξιών του καθενός δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό. Ούτε στον φιλετικό ρατσισμό πιστεύω, ούτε ομοφοβικός είμαι, ούτε νοσταλγός της χούντας. Χωρίς να με ξέρεις αναφέρθηκες στον Κασιδιάρη λέγοντας «ο βουλευτής σου» νομίζοντας οτι έτσι θα με πικάρεις και σου λέω πως όταν όλη η αριστερά χρησιμοποιεί την κρίση ως αφορμή για μαρξιστική αντι-συσπείρωση υπό την λογική «τώρα που βρήκαμε παπά ας θάψουμε πέντε-έξι», κάποια στιγμή θα ξεπηδούσε και έτερη ακραία αλλά εξισορροπητική κοινοβουλευτική αντιπρόταση, η φύση απεχθάνεται τα κενά.

 
At 1/30/2013 09:22:00 μ.μ., Blogger mitsaras said...

Όπως σου έγραψα πιο πάνω, ο Κασιδιάρης έχει πει πως «βαδίζουν στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας». Πιο σαφές δεν νομίζω πως έχει νόημα να το κάνει. Οι εκπρόσωποι της ΧΑ δεν μιλούν με παρεξηγίσιμους όρους που κάποιοι παρερμηνεύουν. Είναι σαφείς στις διατυπώσεις τους και μάλιστα δίνουν και το καλό παράδειγμα (πχ πλακώνοντας ενοχλητικές γυναίκες - παλιοκομμούνια στο ξύλο στην τηλεόραση).

Όσο για το άλλο που λες, η αλήθεια είναι πως δεν αποκάλεσα τον Κασιδιάρη «βουλευτή σου» για να σε πικάρω. Τον αποκάλεσα έτσι γιατί πιστεύω ειλικρινά πως είναι πολύ πιθανότερο να ψήφισες ΧΑ παρά οτιδήποτε άλλο. Το γεγονός ότι συνεχίζεις να προσποιείσαι πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη ρητορική και την πρακτική της ΧΑ και της αριστεράς μου ενισχύει αυτή την εντύπωση. Μάλιστα, θεωρώ αρκετά πιθανό να είσαι συνειδητοποιημένος χρυσαυγίτης και να έχεις βγει στη γύρα να μαζέψεις κάνα ψηφαλάκι πείθοντας κανένα φουκαρά πως τάχαμου για να ψηφίσει ΧΑ δεν χρειάζεται ούτε ρατσιστής να είναι, ούτε ομοφοβικός, ούτε νοσταλγός της χούντας. Κι όμως, χρειάζεται.

 
At 1/31/2013 07:08:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Με ξεσκέπασες. Φτου γαμώτι.

 
At 1/31/2013 07:17:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κρυπτεία και ξενηλασία τα ανέφεραν οι χρυσαυγίτες απέναντι στο επιχείρημα της αριστεράς πως επειδή οι αρχαίοι Έλληνες ήταν φιλόξενοι, άρα πρέπει κι εμείς να καταργήσουμε τα σύνορα και τους φράκτες για να μην προβληματίζεται αρνητικά ο old-boy που είναι πιο ευαίσθητος στον πόνο του άλλου από εμένα το φασιστικό γουρούνι που θέλω τείχη και συρματοπλέγματα.
Δεν βγήκαν να μιλήσουν δημόσια για κρυπτεία και ξενηλασία έτσι στο άσχετο, ως αντεπιχείρημα το είπαν σε στυλ «μη πηγαίνετε τη συζήτηση στην αρχαία ελλάδα, εκεί συνέβαιναν πράγματα πιο ρατσιστικά από όσο φαντάζεστε».
Εν πάση περιπτώσει, δεν χρειάζεται να υπερασπιστεί κανένας τη χρυσή αυγή, μια χαρά συμπαθείς καταλήγετε να τους κάνετε και μόνοι σας δια της αντίστροφης ψυχολογίας.

 
At 1/31/2013 03:09:00 μ.μ., Blogger mitsaras said...

Είσαι αστείος. Πρώτα «αποκλείεται να το είπανε», τώρα «το είπανε, αλλά φταίει η αριστερά». Αλλού τα παραμυθάκια περί αντίστροφης ψυχολογίας ανθύποκασιδιάρη, σε έχουν πάρει χαμπάρι όλοι.

 
At 1/31/2013 05:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εγώ είμαι ο αστείος; Λες οτι έκαναν τις δηλώσεις μέσα στο context “βαδίζουμε στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας» παραποιώντας τα λεγόμενά τους και σου απάντησα πάνω σε αυτό, ποτέ δεν αρνήθηκα στον μεταξύ μας διάλογο οτι αναφέρθηκε από το στόμα τους η λέξη κρυπτεία.
Όλη σου η πρεμούρα ήταν να καταδείξεις οτι χρυσαυγίτες και ακροαριστερά δεν είναι ακριβώς ολόιδιοι, πράγμα που έχω ήδη παραδεχθεί δυο φορές. Μάλλον θέλεις να στο φωνάξω με καραμούζα μέσα στα αυτιά για να το χορτάσεις, αφού φαίνεται πως η διαφορά μεταξύ ακροαριστερών και χρυσαυγιτών είναι τόσο μεγάλη και σε καλύπτει σε τέτοιο βαθμό, που όλη σου η δυσφορία απέναντι στα άκρα εξαντλείται προς τα δεξιά του φάσματος και μόνο. Παλιάτσε.

 
At 2/01/2013 01:27:00 π.μ., Blogger mitsaras said...

Καταρχάς μπράβο που άλλαξες τη λέξη και αντί να συγκρίνεις τους χρυσαυγίτες με τους αριστερούς, όπως έκανες στην αρχή, άρχισες να τους συγκρίνεις τους ακροαριστερούς. Είναι μεγάλη πρόοδος, γιατί αυτό ήταν το πρωταρχικό σημείο της διαφωνίας μας.

Αφού λοιπόν σε έπεισα για την αριστερά και θες να πούμε τώρα για την ακροαριστερά, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω έξω από τα δόντια: Φυσικά και η διαφορά μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών είναι μεγάλη και η δυσφορία που νιώθω για τους μεν είναι πολύ μικρότερη από αυτή που νιώθω για τους δε. Αυτό συμβαίνει πρωτίστως γιατί η ακροαριστερά είναι περιθωριοποιημένη και μειοψηφεί συντριπτικά στην ελληνική κοινωνία, ενώ η επιρροή της ακροδεξιάς αυξάνεται δραματικά απειλώντας την ελευθερία όλων των δημοκρατών. Συμβαίνει ακόμα επειδή η ισότητα και η δικαιοσύνη για την οποία μάχεται η ακροαριστερά, ακόμα και με τον καταδικαστέο τρόπο που το κάνει, είναι πραγματικές αξίες, σε αντίθεση με τη φυλετική υπεροχή που είναι μια κωμικοτραγική πλάνη. Συμβαίνει τέλος γιατί η ακροαριστερά καταπολεμάται με λύσσα από το καθεστώς και τους θεσμούς του, ενώ η ακροδεξιά στην καλύτερη περίπτωση απολαμβάνει την ανοχή του (αν όχι τη βοήθειά του). Άρα ναι, έχεις απόλυτο δίκιο: Στην ιεραρχία των προβλημάτων μου οι χρυσαυγίτες είναι πολλές θέσεις πιο πάνω από τους ακροαριστερούς και θα πρέπει να αλλάξουν πολύ τα πράγματα για να ανατραπεί αυτό.

 
At 2/01/2013 08:49:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Από τον χώρο της παιδείας και τα εργασιακά μέχρι την εξωτερική μας πολιτική, έως πριν λίγα χρόνια τη γραμμή την έδιναν οι ακραίες φωνές εντός της αριστεράς. Μόνοι τους παίζανε μπάλα, ειδικά εντός της νεολαίας (18-30 ετών) άδειο γήπεδο. Τι «πολεμιέται από το σύστημα» και φίδια τέτοια πουλάς, σε πια χώρα ζεις.
Αν η αριστερά καταδεχόταν να ασχοληθεί με τα γήινα και να αρθρώσει έναν στοιχειωδώς εθνοκεντρικό λόγο (Β. Ήπειρος, Μακεδονικό, Ίμια, Κύπρος) κι αν είχε παραδεχθεί εγκαίρως πως η εισροή οικονομικών μεταναστών πρέπει από ένα σημείο και μετά να αντιμετωπιστεί γιατί έχουν ξεπεραστεί οι αριθμητικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ο κόσμος μεσούσης της κρίσης θα είχε εμπιστευθεί εκείνη και δεν θα αλληθώριζε προς τα ακροδεξιά. Αντιθέτως η αντεθνική της στάση και η νοοτροπία της απέναντι στο μεταναστευτικό συμπυκνωνόταν στη φράση «ο πολυπολιτισμός είναι ευλογία θεού, αφήστε Σομαλούς και Μαροκινούς να έρθουν εδώ όσοι θέλουν, η εργατιά δεν γνωρίζει σύνορα, viva la revolution». Η αριστερά μια ζωή άγεται και φέρεται από τις ακραίες φωνές εντός της και κατ’ επέκταση η χώρα ολόκληρη μαζί της από ενοχικό μετα-χουντικό σύνδρομο.
Αφού λοιπόν η αριστερά τα ήθελε ΌΛΑ δικά της, σε όλους τους τομείς, ήρθε η ώρα που σταδιακά την αλαζονεία της θα την πληρώσει. Αλλά δυστυχώς μαζί της θα την πληρώσει και η χώρα ολόκληρη γιατί ο φυλετικός ρατσισμός, η ομοφοβία και τα φιλοχουντικά στοιχεία της χρυσής αυγής θα αφήσουν βαθιά ουλή στην γενιά αυτή που θα τη βρούμε όλοι μαζί μπροστά μας στο μέλλον.
Αν ήθελε η αριστερά να σώσει πραγματικά τη χώρα, ας είχε κατέβει απ’ το καλάμι εγκαίρως.

 
At 2/01/2013 09:13:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και κάτι άλλο: Δεν ξέρω τι κάνεις εσύ και αρκετοί άλλοι όμως προσωπικά δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως «καλός άνθρωπος». Και καλός είμαι και κακός, συνήθως έχω δημοκρατικές αντιλήψεις αλλά υπάρχουν στιγμές που με πιάνει και το ψιλο-φασιστικό μου, έχω εξάρσεις γενναιότητας αλλά κατα βάση είμαι φοβητσιάρης, άλλες φορές κινούμαι αλτρουιστικά κάποιες άλλες κοιτάω το τομάρι μου, όταν με αδικήσουν λυσσάω αλλά αν έρθει η στιγμή να καρπωθώ προϊόν αδικημένου συνανθρώπου μου, συνήθως το καταναλώνω αμάσητο. Και λοιπά και λοιπά.
Επειδή την έχω κόψει τη δουλειά όμως πως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πάνω-κάτω όπως εγώ, κι επειδή ακόμα και όσοι δηλώνουν ανώτεροί μου παρατηρώντας του προσεκτικότερα βλέπω πως στην πλειοψηφία τους ούτε κι εκείνοι είναι στο βάθος όσο καλύτεροι νομίζουν από εμένα, αυτό που έχω να σου πω είναι οτι πλέον, με τους χρυσαυγίτες στη βουλή, κάποιοι καβαλημένοι είναι αναγκασμένοι πλέον να μας ακούσουν και να συνομιλήσουν μαζί μας για θέματα και ζητήματα που μέχρι πριν λίγο καιρό απαξιούσαν ακόμη και να φτύσουν.
Και αν κάποιος λυπάται που φτάνει σιγά-σιγά στο σημείο να νιώθει οτι εκπροσωπείται σε κάποιο βαθμό εντός του κοινοβουλίου από αποστροφές του δημόσιου λόγου των χρυσαυγιτών, αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από εμένα τον ίδιο.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home