Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2012

Μην μπαίνεις στο μυαλό μου


Toν τελευταίο καιρό παίζω με τον μικρό ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι. Βάζω τους δείκτες των χεριών στο μέτωπό μου, τους πλησιάζω προς το δικό του και του λέω πως μπαίνω στο μυαλό του. Φωνάζει (άλλοτε γελώντας, άλλοτε όχι): «Μην μπαίνεις στο μυαλό μου! Μην μπαίνεις στο μυαλό μου!». Δεν έχω καταλάβει αν μπουλσιτεύει τον μπουλσίτορα, αν δηλαδή με δουλεύει κι αυτός, ή αν πιστεύει πως όντως μπαίνω στο μυαλό του. Αν έπρεπε να ποντάρω θα ποντάριζα στο ότι βρίσκεται κάπου ανάμεσα (τα 4 προς τα 5, άλλωστε, είναι ηλικία που βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολλά πράγματα για το πώς λειτουργεί συνολικά ο κόσμος): το πιστεύει και δεν το πιστεύει. Ή μάλλον θα ποντάριζα στο ότι δεν το πιστεύει μεν, αλλά για σιγουριά καλό είναι να με διώχνει απ' το μυαλό του. Δεν υπακούω πάντα στην εκδίωξή του. Καμιά φορά μπαίνω και του λέω τι σκέφτεται. Μετά τον καλώ να μπει κι αυτός στο δικό μου. Μπαίνει και μου λέει τι σκέφτομαι.
Όταν τελειώνουμε, ικανοποιημένος που πέραν των συμβατικών έχω βρει κι έναν πρωτότυπο τρόπο να του δημιουργώ θέματα τα οποία θα προσπαθεί να λύσει με τον ψυχαναλυτή του δεκαετίες αργότερα, πηγαίνω να δω καμιά σειρά στον υπολογιστή. Αυτόν τον καιρό βλέπω το "Βig Bang Theory". Και σε κάθε κατεβασμένο επεισόδιο που τέλειωνε, έβλεπα μια καρτούλα που περνούσε από την οθόνη για ένα ή δυο μάξιμουμ δευτερόλεπτα. Μέχρι που άρχισα να πατάω το pause. Kι ανακάλυψα έτσι τις κάρτες ματαιοδοξίας του Chuck Lorre, παραγωγού της σειράς. Σε αυτές ο τύπος σολάρει για διάφορα θέματα, φιλοσοφώντας, κάνοντας χιούμορ, προσωπικά ή πολιτικά σχόλια. Κι επειδή η ζωή μας τι άλλο είναι παρά συμπτώσεις, χθες είδα επεισόδιο στο οποίο βγήκε κάρτα που έλεγε τα ακόλουθα:
Στο προσεχές μέλλον θα αναπτυχθεί τεχνολογία ανίχνευσης του εγκεφάλου που θα μπορεί να αποφανθεί, χωρίς σφάλμα, αν κάποιος λέει την αλήθεια. Λίγο μετά θα μπορούμε να αγοράζουμε φορητές συσκευές που θα κάνουν το σχετικό σκανάρισμα στο πιτς φυτίλι. Με άλλα λόγια είμαστε στα πρόθυρα του να έχουμε όλες τις συζητήσεις μας διαρκώς και άμεσα υπό έλεγχο ειλικρίνειας. Αυτό θα σημάνει την γέννηση αντίθετης τεχνολογίας για προσωπικές ασπίδες που θα εμποδίζουν την ανίχνευση του εγκεφάλου σου (η χρήση των οποίων, όμως, θα υπαινίσσεται βέβαια ότι κρατάς μυστικά). Το τελικό αποτέλεσμα; Η παγκόσμια ειλικρίνεια θα γίνει η νέα νόρμα, αρχικά ως αποτέλεσμα του εξαναγκασμού από την παρακολούθηση. Μετά, αφού περάσει καιρός, αυτός ο τρόπος σκέψης, επικοινωνίας και συμπεριφοράς θα γίνει η δεύτερη φύση μας. Έτσι θα οδηγηθούμε στην αυγή ενός νέου πολιτισμού. Μετά από χιλιάδες χρόνια ανθρώπινου πόνου, η παγκόσμια ειρήνη και το προαιώνια τραγουδισμένο «καλό για όλους τους ανθρώπους» θα έχουν επιτέλους φτάσει. Το τέλος του ψέμματος και της απάτης θα σημάνει επίσης το τέλος της ψυχαγωγίας που βασίζεται σε κείμενα. Άρα -να ξέρετε- θα υπάρχει και η αρνητική πλευρά του πράγματος.
Και οκ, μπορεί να τα λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλά πόσο άδικο έχει μετά το παιδί που δεν είναι σίγουρο αν μπορώ να μπω στο μυαλό του; Αν τα παιδιά δεν είναι σίγουρα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, εμείς είμαστε χαζοί από την ανάποδη, όντας σίγουροι πως θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε, πως η λειτουργία του παραμένει αμετάβλητη. Εμένα πάντως, αν έμπαινε κανείς στα αλήθεια στο μυαλό μου, θα τον καλούσα να αφήσει τις καραμπανάλ αναζητήσεις της αλήθειας και του ψεύδους, της ειλικρίνειας και της έλλειψής της, και να πάει πιο βαθιά και πιο πίσω, να ψάξει και να βρει το αρχειακό υλικό του μυαλού μου, να κάτσει να δει υπομονετικά στο Υοu Brain όλα τα βιντεάκια με τις στιγμές που με καθόρισαν, να κάτσει να συνδέσει τη σκηνή άλφα με τη σκηνή βήτα με τη σκηνή ωμέγα, να ψάξει να βρει αν καθορίστηκα ως τα πέντε, τα δέκα πέντε, τα είκοσι πέντε ή τα τριάντα πέντε, να ψάξει να βρει αν και πόσο με παίρνει βάσει της δομής των σκέψεων, αναμνήσεων, συναισθημάτων και λοιπών φληναφημάτων που καλούνται εαυτός να αλλάξω ως τα σαράντα πέντε, τα πενήντα πέντε ή τα εξήντα πέντε, να ψάξει κυρίως αν η αληθινότερη προς τον εαυτό μου αλλαγή θα ήταν αυτή που θα με έφερνε πιο κοντά στον τρόπο των πολλών ή ακόμη πιο κοντά στον τρόπο τον δικό μου.

5 Comments:

At 11/20/2012 09:26:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πάντα αποκαλύπτουμε περισσότερα απ'όσα γνωρίζουμε, νομίζω αν κάποιος ενδιαφέρεται να ακούσει πραγματικά με ενσυναίσθηση, μπορεί να μας "επιστρέψει" πολλά από αυτά που σκεφτόμαστε, ή που είμαστε.δεν είναι καμμία μαγεία, ούτε χρειάζεται κάποια φανταστική τεχνολογία.
(και με τόση φροντίδα που ζωγραφίζουμε τα ηλεκτρονικά μας φαγιούμ, μάλλον επιθυμούμε πολύ κάτι τέτοιο..:-)
καλημέρα

 
At 11/20/2012 09:37:00 π.μ., Blogger karagiozaki said...

Παίζω και εγώ ένα αντίστοιχο παιχνίδι με τη μικρή. Και πάνω που (νομίζω πως) την έχω πείσει για τις “δυνάμεις” μου, με κοιτάει με ύφος και λέει «πλάκα κάνεις, ε;». Εκεί, στα 4 με 5 στέκεσαι με απορία και θαυμασμό μπροστά σε χίλια πράγματα που περιμένουν –αν τα αφήσεις; - να σε καθορίσουν. Εκεί, κάπου μετά τα τριάντα, έχοντας περάσει από το στάδιο της παντογνωσίας φτάνεις ξανά στο σημείο μηδέν. Όπου κοιτάς τον κόσμο και προσπαθείς να καταλάβεις, τελικά πώς λειτουργεί. Και όλο και συχνότερα τώρα τελευταία, όταν ακούω ανθρώπους να μιλάνε, το μόνο που σκέφτομαι να πω, είναι «πλάκα κάνεις, ε;».

 
At 11/20/2012 05:53:00 μ.μ., Anonymous Ζωή said...

Γλυκύτατο και τρυφερό το παιχνίδι με τον πιτσιρικούλη σου. Και πολύ δημιουργικό μια που προβλέπω σύντομα να έχεις έναν γιο εφευρέτη ο οποίος θα σκάσει μύτη με ένα καπέλο αλεξείσβολο. Σιγά να μην επιτρέψει τις εισβολές του μπαμπά στο μυαλό του. :)

 
At 11/21/2012 11:38:00 π.μ., Anonymous ξανθιές τρίχες κατσαρές said...

Βασικά εδώ ταιριάζει το "κόψε τα ληγμένα" ή το
"άντε ξυρίσου, νεαρέ", αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως το μόνο που χρειάζεται να μπει στο μυαλό σου είναι μια σφαίρα, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Δεν ξέρω αν καταργεί κάτι, αλλά σίγουρα βοηθάει, χώρια που θα'χει και ο ψυχαναλήτης του γιού σου ένα πολύ καλό πρόσχημα για να τρώει την περιουσία που θα του αφήσεις.

Άσχετο, αλλά, ρε σεις, έχετε προσέξει πόσος κόσμος έχει σταματήσει να γράφει στα ίντερνετς; Μιλάμε η κρίση έχει αγγίξει και τον ιερό τούτο χώρο, το άσυλο των ασύλων ανιάτων. Μα τον Τουτατη, δεν το πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά για ίντερνετ και μπαίνουν λουκέτα στα μπλογκζ. Ω μοντιέ, που (αφ)οδεύει αυτός ο κόσμος, ζούμε πράγματι τις τελευταίες μας στιγμές;


Μια θεραπευτική φαν σου

 
At 11/27/2012 12:27:00 μ.μ., Blogger Κώστας said...

Μετά που η αναγκαστική και εγγυημένη ειλικρίνεια έφεραν το τέλος του πόνου και την παγκόσμια ειρήνη, έφθασε ένα εξωγήινο ανθρωποειδές είδος και με την -κρυφή- ικανότητά τους να ψεύδονται χωρίς αυτό να μπορεί να ανιχνευτεί, κατέκτησαν ευκολότατα όλο το ανθρώπινο είδος.
Ούρσουλα Λε Γκεν: "Η πόλη των ψευδαισθήσεων"
(υπέροχο ανάγνωσμα, το συστήνω, όπως και όλα της Λε Γκεν).

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home