Σάββατο, Ιουνίου 09, 2012

The rain in Spain stays mainly in the plain


Θα είναι λάθος να νομίσει πάντως κανείς πως πήγαν χαμένα αυτά τα 2 1/2 χρόνια εξαντλητικής επιχειρηματολογίας για το ΠΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ είχε στηθεί το ελληνικό κράτος και λειτουργούσε η ελληνική κοινωνία.
Θα είναι λάθος να νομίσει πάντως κανείς ότι δεν έχουμε εσωτερικεύσει πλέον ΟΛΟΙ ΜΑΣ πόσο μα πόσο η εξαίρεση του κανόνα υπήρξαμε και σε τι ανεπανάληπτα σαθρότατες βάσεις είχαμε χτίσει τα πάντα.
Θα είναι λάθος να νομίσει πάντως κανείς ότι έστω και τώρα είμαστε ικανοί να δούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο της ευρωζώνης.
Ποδοπάτησέ μας κτήνος, αρκεί να μη βγούμε απ' το ευρώ και καταστραφούμε.
Κάνε μας αλοιφή, καλύτερα η δική σου νομισματική αλοιφή, παρά η μοίρα της υποσαχάριας Αφρικής.
Τώρα που αλλάζει το ευρωπαϊκό περιβάλλον προς το συγκλονιστικά καλύτερο, τώρα περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας να παραμείνουμε κάτω από τα πόδια σου.
Να μείνουμε στην ευρωζώνη όσο αυτή αντέξει, μέχρι την τελευταία της πνοή, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της γενιάς μας, αυτή και η μεγάλη στρατηγική της ευθύνη.
Να ξέρουμε τουλάχιστον ότι δεν έχουμε βγάλει τα μάτια μας μόνοι μας, να ξέρουμε ότι μας τα έλιωσε ο ελέφαντας.
Και αν τυχόν η ευρωζώνη διαλυθεί και αποσυντεθεί σε πολλές ταχύτητες, να βρούμε την καινούρια εσωτερικευμένη ενοχή, πως ναι, φυσικά και ήμασταν η εξαίρεση, φυσικά και το dna μας κι η νοοτροπία μας δεν είναι αληθινά ευρωπαϊκά, φυσικά και απέχουμε παρασάγγας από τις ορθολογικές δυτικές κοινωνίες, για την ακρίβεια απέχουμε τόσο πολύ ώστε υπήρξαμε ο μπαλκάνιος, ανατολίτικος ιός που μόλυνε ανεπανόρθωτα το άριο ευρωπαϊκό σώμα, το οποίο αφού απαλλαχθεί από εμάς θα ξανάβρει την υγειά του, ενώ εμείς θα γινόμαστε ο «Νίγηρας του Βορά», όπως ίσως θα τιτλοφορείται το επόμενο βιβλίο του Στέλιου Ράμφου, με εκτενή εισαγωγή της Κριστίν Λαγκάρντ.

27 Comments:

At 6/09/2012 05:32:00 μ.μ., Anonymous kostas.nik said...

Αυτά είναι ανοησίες. Ο σωστός ο ευρωπαϊστής, ο σωστός ο εκσυγχρονιστής, ο σωστός ο προτεστάντης, δεν επηρεάζεται από τη τύχη της ευρωζώνης. Ξέρει να τη στηρίζει και να τη καθορίζει ο ίδιος. Ακόμα και να διαλυθεί η ευρωζώνη, η ανάγκη της κοινωνίας να μεταρρυθμιστεί θα παραμείνει ανέπαφη, η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, για ένα πιο φιλελεύθερο δυτικό τρόπο σκέψης και πολιτικής πρακτικής θα παραμείνει στόχος διαχρονικός. Δε θα υποκύψει ο σωστός ο διαφωτιστής στα σκοταδιστικά ανατολίτικα αντανακλαστικά του μπαλκάνιου. Αυτή η μάχη δε θα χαθεί γιατί δεν έχει ακόμα δωθεί ολόκληρη.

 
At 6/09/2012 05:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τρίτη δόση: η Ιρλανδία στον μηχανισμό στήριξης.
Τέταρτη δόση: η Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης.
Πέμπτη δόση: η Ισπανία στον μηχανισμό στήριξης.
Έκτη δόση: ο μηχανισμός στήριξης στον μηχανισμό στήριξης.

 
At 6/09/2012 06:31:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

από ποια ταινία είναι αυτο?

 
At 6/09/2012 06:42:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Η αστοχία της ευρωζώνης καταδεικνύει ποια είναι η τύχη των μεγαλεπήβολων πολιτικών οραμάτων, όταν περιφρονούν τους οικονομικούς νόμους. Πολύ καλό και διαφωτιστικό το βιβλίο που τα εξηγεί

http://www.melanibooks.gr/showproduct.asp?catid=564

Η καταστροφή δεν θα είναι τόσο η έξοδος από το ευρώ αν και σίγουρα θα είναι επώδυνη.

Η καταστροφή θα εξαρτηθεί από τι σκοπό θα έχει η κυβέρνηση να κάνει με το νέο νόμισμα.

Θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και του ελέγχου της δημόσιας σπατάλης; Θα ασκήσει μια υπεύθυνη νομισματική πολιτική ή θα αρχίσει να κόβει χρήμα για να το οδηγεί προς εκείνες τις κατευθύνσεις που είναι διαχρονικά αντιπαραγωγικές και πολιτικά ισχυρές; Θα συγκρουστεί με συμφέροντα και προνόμια για να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ή θα κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί του υπερπληθωρισμού έτσι ώστε να κρατάει ονομαστικά και σοσιαλιστικά τα εισοδήματα, ενώ θα γινόμαστε φτωχότεροι από ώρα σε ώρα;

Ένα από τα ενδιαφέροντα των ημερών θα είναι η στάση της αριστεράς. Ήδη ο ψευδεπίγραφος διαχωρισμός μνημονίου-αντιμνημονίου* είναι στις τάξεις της, με δική της ευθύνη. Μπορεί απλά μνημόνιο να σταματήσει να υπάρχει και απλά να γλυτώσει το πρόβλημα, μπορεί και να σκάσει στα χέρια της και να υποστεί καταστροφή δυσανάλογη των ευθυνών της. Το σημαντικότερο είναι (βγει δεν βγει κυβέρνηση) να δούμε την εντυπωσιακή ιδεολογική της μετακίνηση προς τη σοσιαλδημοκρατία από τις αριστερίστικες ουτοπολογίες και τις εύκολες καταγγελίες, που θα έρθει και θα κάτσει. Τι θα κάνει με τα κλειστά επαγγέλματα, τι με τη δημόσια σπατάλη, τι με το υπερδιογκωμένο και αντιπαραγωγικό δημόσιο, τι με τις προνομιακές ομάδες, τι με τις αγγυλώσεις και τις υπερρυθμίσεις του κράτους, θα συνεχίσει να θεοποιεί τα κρατικά μονοπώλια, θα συνεχίσει να υπόσχεται ένα βιοτικό επίπεδο ανεξάρτητο από τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας, θα συνεχίσει να θεωρεί άσχετη την ανταγωνιστικότητα από την απασχόληση και την αμοιβή; Η καταγγελία του κορπορατισμού και της διαπλοκής είναι το πλέον εύκολο πράγμα, όλοι συνηγορούμε σε αυτό. Είδωμεν.

Ήδη ο oldboy στα προηγούμενα σχόλια σαν να αποδαιμονοποίησε τον όρο μεταρρύθμιση ;)

* τελικά αποδεικνύεται ότι το δίλημμα ακολουθούσε και αποσυνέθετε αυτόν που κυβερνούσε. Γιατί γνωρίζε ότι το ελληνικό κράτος θα κατέρρεε χωρίς εξωτερική βοήθεια. Οι υπόλοιποι απλά λάμβαναν τους ψηφοφόρους του με ένα εύκολο απόλυτο όχι. Το ουσιαστικό πολίτικό δίλλημα ήταν και είναι οι μεταρρυθμίσεις.

 
At 6/09/2012 06:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συγχαρητήρια! Άξιος μαθητής του γλοιώδους Πιτσιρίκου!

 
At 6/09/2012 08:15:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μου είναι και μένα ακατανόητη αυτή η εμμονή του Ράμφου στην ευρωπαϊκή μας πρόσδεση άνευ ορίων, άνευ όρων. Παρά ταύτα θεωρώ λίγο άδικη από τη μεριά σου την περιγραφή της θέσης Ράμφου με ρητορική Νίκου Δήμου (φιλοευρωπαϊστές, ας πούμε, και οι δύο, αλλά μοιάζουν όσο εσύ, ας πούμε πάλι, με τον Πρετεντέρη μόνο και μόνο επειδή είστε Παναθηναϊκοί:) Κλείνει η παρένθεση).
Με δυο λέξεις, ο Ράμφος, θεωρώντας ότι το κράτος είναι απλό πρόχημα των αναγκών και των επιδιώξεων εθνοτικών μικρομονάδων (σογιών, συντεχνιών, τοκικών κοινοτήτων κ.λπ., βλέπει σαν κύριο δρόμο εξόδου απ' αυτή την κατάσταση την εξατομίκευση, τη δημιουργία δλδ του υπεύθυνου ατόμου, του οποίου η έγνοια και η υπευθυνότητα δεν θα σταματούν στα όρια του σπιτιού του, άντε του χωριού του, αλλά θα εξαπλώνονται στον όποιον άλλον, στον άγνωστο. Ε, και κάπου εδώ μπάζει την Ευρώπη, η οποία έχει λύσει προ πολλού, υποτίθεται, τέτοια θέματα και απέχει από τέτοιες νοοτροπίες, και οι όποιες συνθέσεις για εμάς θα πρέπει άρα να γίνουν στα στιβαρά και πεφωτισμένα της μπράτσα, εντός των οποίων βλέπει ο Ράμφος την αύξησή μας και όχι τον στραγγαλισμό μας. Τι να του πεις τώρα; Κρίμα πάντως, γιατί και στη σκέψη του και στον λόγο του έχει λαμπρές στιγμές αυτός ο άνθρωπος, ρε γαμώτο...

 
At 6/09/2012 09:53:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Κostas Nik, πες τα, πες τα.
Ανώνυμε των 5:59, ε ναι, με διαψεύδουν οι εξελίξεις ;)
Ανώνυμε των 6:31, από το «Μίλα της» του Αλμοδοβαρ.
Ανώνυμε των 6:54, προφανώς δεν αντιλαμβάνεσαι πόσο φαιδρος είσαι.

 
At 6/09/2012 09:58:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε των 8:15, εντελώς ειλικρινά κι εγώ έχω θέμα στο να ειρωνευθώ τον Ράμφο, επειδή είμαι πολύ λίγος για να τον ειρωνευθώ. Aλλά μου προξενεί πολύ μεγάλη εντύπωση πως μπορεί να συνδυάζονται οι λαμπρές στιγμές που λες κι εσύ, με αυτή την άρνηση να εντάξει την τρέχουσα κρίση στο ευρύτερο πεδίο της.

 
At 6/09/2012 10:12:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

AΦ, είναι δυνατόν να λέμε ακόμα πως το μνημόνιο - αντιμνημόνιο ήταν ψευδοδίλημμα; Άλλο να πει κανείς ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εκτός μνημονίου θα λυθούν αυτόματα και άλλο να μη βλέπει πως το μνημόνιο λειτούργησε σα δάκος και μουχρίτσα μαζί :)

 
At 6/09/2012 10:33:00 μ.μ., Anonymous σ said...

Αν μέχρι τις εκλογές ειρωνευτείς ξανά τον Ράμφο δεν θα ψηφίσω Σύριζα.

Και εμένα πάντως μου είχε κάνει εντύπωση που τον πρόβαλε το μέγκα
και μάλιστα ο Αναγνωστάκης την περίοδο της πλατείας. Ειλικρινά δεν
ξέρω αν όπως όλοι μας έχει κολλήματα ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

 
At 6/09/2012 10:51:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Και άλλο απορρίπτω εξολοκλήρου τις μεταρρυθμίσεις που το μνημόνιο απαιτούσε, επειδή απέτυχε. Αν το δίλημμα είναι πραγματικό, αν το μνημόνιο είναι κάτι ενιαίο και αρνητικό, αν οι επιλογές ως προς αυτό διακριτές και ξεκάθαρες, ας περιμένουμε να δούμε τη συνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα, εφόσων έστω και μέρος της ευθύνης πέσει πάνω του.

 
At 6/09/2012 11:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Φαιδρός είναι όποιος επιμένει να μιλάει -και μάλιστα ειρωνικά- για θέματα που δεν καταλαβαίνει. Εσύ αντιλαμβάνεσαι τη φαιδρότητά σου;

 
At 6/09/2012 11:23:00 μ.μ., Anonymous formerly kbown said...

Ανώνυμε των 11:07 είσαι ο Λουκάς Παπαδήμος. Μας τιμάς με την παρουσία σου.

 
At 6/10/2012 07:42:00 π.μ., Anonymous sas kinigao edo kai 7 aiones san ton highlander said...

Μόνο αυτό λείπει

http://www.ixthis.gr/show-content.php?conid=361

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΝΕΡΟΒΡΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΕΝΑ ΝEΡΟΒΡΑΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

 
At 6/10/2012 08:46:00 π.μ., Blogger AGKALIAMETONHLIO said...

θαυμάζω την ειρωνία σου... μα έτσι είναι.

 
At 6/10/2012 10:56:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ formely known: Άντε να μάθεις την προπαίδεια!

 
At 6/10/2012 10:59:00 π.μ., Anonymous anonymous said...

Ο.Β: Αφού αισθάνεσαι μικρός για να ειρωνευτείς το Ράμφο, μην το κάνεις. Γιατί επιμένεις να προβάλλεις την αμορφωσιά σου;

 
At 6/10/2012 11:44:00 π.μ., Anonymous roulis said...

Ολα τα λεφτα: "ο «Νίγηρας του Βορά», όπως ίσως θα τιτλοφορείται το επόμενο βιβλίο του Στέλιου Ράμφου, με εκτενή εισαγωγή της Κριστίν Λαγκάρντ "

Δυστυχώς στην ελλαδα αντιδραστικούς σαν τον Ράμφο και τον Γιανναρά τους ονομάζουμε φιλοσόφους!

Ο Ανώνυμος των 11.07 παίζει να είναι και η Κριστιν Λαγκάρντ αυτοπροσώπως

 
At 6/10/2012 09:10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τρέμε την επομένη των εκλογών! Δεν θα την πληρώσουν μόνο οι απατεώνες ηγέτες -μόλις η πλέμπα καταλάβει την κοροϊδία. Θα την πληρώσουν και τα παπαγαλάκια τους -if you know what i mean.

 
At 6/11/2012 09:35:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Όλα για το ευρώ, με κάθε θυσία (μόνο δική μας βέβαια, όχι των ανώτερων τάξεων).

 
At 6/11/2012 12:15:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όχι ρε παιδιά, τι έγινε; Δώσανε 100 μύρια στο μαριάνο τον ραχόυ χωρίς δντ και μνημόνιο; Χωρίς τη στήριξη του ζίζεκ; Χωρίς ποίημα από τον γκρας; Τι παραπάνω δηλαδή έχουν οι σπανιόλοι από μας; Κι αυτοί 25% ανεργία (52% στους νέους) και βασικό στα 650 γιούρο δεν έχουν;

Δηλαδή αν πάει ο δικός μας ο αλέξης και τους καταγγείλει άδικο θα 'χει;
Μας φοβούνται, αυτό είναι. Ασταδιάλα ρε, πα να φύγουμε απ' τους ξεφτιλισμένους που όταν έχουν ελλείμματα κάνουν λιτότητα. Σα να κάνεις δίαιτα όταν δεν έχεις να φας. Οι χοντροί να κάνουν δίαιτα, όχι εμείς.
uctl68

 
At 6/11/2012 03:57:00 μ.μ., Anonymous formerly known said...

@Λουκά Παπαδήμο (aka ανώνυμος των 11:07): Ευχαρίστως. Θα μου τη στείλεις σε spread sheet; Τιμή μου να τη μάθω από έναν μετρ των αριθμών.

 
At 6/11/2012 11:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο ορθολογισμός, αγγελόμενος στην Ελλάς και παγκοσμίως, κακοτοπιά. Διότι ως ορθολογισμό εννοούν οι πάσης φύσης οικονομίστικοι χασάπηδες και οι ευαγγελιστές της σιτοδείας τον μηδενισμό της σεμνής ανθρώπινης παρουσίας. Καλύτερος ο Στέλιος Σταυρίδης, που έδειχνε μέσα στην χούφτα στον Τατσόπουλο τι είναι αυτό που θέλει απλώνοντας το ακέραστο χέρι να του πιάσει...

 
At 6/12/2012 10:23:00 π.μ., Blogger AGKALIAMETONHLIO said...

powerfull elephant? E NO!!!

 
At 6/12/2012 03:24:00 μ.μ., Blogger J95 said...

"Τι παραπάνω δηλαδή έχουν οι σπανιόλοι από μας"

Χρησιμότητα στον πλανήτη.

 
At 6/12/2012 03:35:00 μ.μ., Blogger J95 said...

Η Ελλάδα στο σύνολο της ιστορίας της ήταν ένα ελεεινό προτεκτοράτο (ακόμα και την ανεξαρτησία οι Άγγλοι την αποφάσισαν, οι Έλληνες είχαν καταφέρει πολύ απλά να σφαχτούν μεταξύ τους για το ξεκοκκάλισμα των πρώτων δανεικών και να ηττηθούν κατά κράτος), κυριολεκτικά ιεραρχικά κατώτερο από την τελευταία δυτικοευρωπαία πλύστρα, εκτός από τα τελευταία 30 χρόνια που έγινε ισότιμος εταίρος στην ΕΕ. Η ΕΕ το ξέρω ότι σου φαίνεται τελείως σκατά, αλλά τότε δε σου μένει καμία λέξη για να περιγράψεις το απέξω (hint: από πού έρχονται όλοι αυτοί οι μαυριδεροί και τσακίζονται στα τείχη της; ) Ξεκόλλα λοιπόν με την ηλίθια ιδέα ότι το "έξω από την ΕΕ" είναι απλά θέμα μόδας και γούστου. Τράβα πέντε λεπτά στη Μολδαβία να δεις τι καλά που τα περνάει μια χώρα της κατηγορίας μας μόνη της απέναντι στον άγριο κόσμο.

Για το ότι ο Ελ πληθυσμός θεώρησε αυτονόητα (μάλιστα χρωστούμενα για ποικίλους ρατσιστικούς λόγους) όλα τα προνόμια της συμμετοχής στην ΕΕ, χωρίς ποτέ να αποδεχτεί ούτε μισή (μα ούτε μισή) από τις υποχρεώσεις, ιδιαίτερα στο βαθμό που είχαν να κάνουνε με όντως εξευρωπαϊστικά πράγματα (όπως π.χ. να μην απαγορεύεται να υπάρχουν άτομα που δηλώνουν τούρκοι), δε χωράει αμφιβολία και δε θεωρώ τιμητικό να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

 
At 6/12/2012 05:49:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Κάποιοι επαναστάτησαν για να γίνει ανεξάρτητη η χώρα. Κι αν δεν είχαν επαναστατήσει και πολεμήσει, τίποτα από τα υπόλοιπα δεν θα είχε συμβεί. Συνεπώς ήδη από το πως βλέπεις τη γέννηση του ελληνικού κράτους, το πράγμα χάσκει.
Για να μην πω για την αντίφαση του να μιλάς για ελεεινό προτεκτοράτο όταν αναγνωρίζεις όλη αυτή την δυτική υπεροχή έναντι της ελληνικής νοοτροπίας ή τρόπου ζωής.
Από εκεί και πέρα από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι είμαι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατώ να το καταλάβω. Ταυτίζεις την ΕΕ με την Ευρωζώνη και πας να βγάλεις επιχειρήματα από αυτήν την ταύτιση.
Είμαι λοιπόν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά έχω σοβαρότατες αμφιβολίες για το πόσο καλό και πόσο κακό μας κάνει η Ευρωζώνη. Ως εκεί.
Είτε όμως είναι κανείς υπέρ, είτε κατά της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, είτε έχει αμφιβολίες, το αναμφίβολο είναι πως η Ευρωζώνη η ίδια έχει τα τρελά προβλήματα και πως το παραμύθι περί της Ελλάδας που ήταν η μεγάλη εξαίρεση και ο μέγας ασθενής ενός υγιούς οργανισμού, έχουν πάει περίπατο.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home